субота, 01 червня 2019 15:02

"Відмовилися від радянської форми для випускників. Але мені здається, то було непогано"

Автор: Ярослава Фоніна
  24 травня пролунав останній дзвоник у Розсошенській гімназії
24 травня пролунав останній дзвоник у Розсошенській гімназії

У школах пройшли останні дзвоники

— Як позначилася нова українська школа на дитині, знає наша мама. Я вважаю, що дітей надто розслабляють. Сину все подобається, все ­вдається. Предметів небагато. Я би додав ще, — каже 38-річний Олександр Шпигун, батько першокласника Дмитра. Тримає в руках ­дорогу відеокамеру. 24 травня прийшов на останній дзвоник у гімназію в селі Розсошенці. Вона одна з найбільших у Полтавському районі. Тут навчаються 764 школярі.

Цього дня останні дзвоники пройшли у більшості шкіл Полтавського, Карлівського і Новосанжарського районів. Деякі навчальні заклади запланували дійство на 31 травня.

Урочиста лінійка в Розсошенській гімназії починається о 9:30 на майданчику перед центральним входом. Учнів вітають директор 35-річний Євген Яловець та голова Щербанівської об'єднаної територіальної громади Ігор Процик, 57 років.

Школярі організовують танцювальний флешмоб. До нього готувалися три місяці. Співають першокласники. Присутні аплодують.

— Друзів у класі повно. Думаю, бачитимемося на канікулах. Сумуватиму за вчительками англійської мови, геометрії та фізики, — каже семикласник Назар Шевель. Він у вишиванці з червоними китицями.

— Цього року в мене не було екзаменів, лише контрольні, — розповідає 15-річна Софія Бандеберя з 10 класу. — Готувалися цілий рік, відвідували безкоштовні консультації, які проводили наші вчителі. На канікулах поїду в табір і відпочиватиму з друзями.

Випускники замість святкового одягу одягнені у футболки. Дівчата в білі, хлопці — в чорні. На спинах написані прізвища. На грудях напис "Випускник 2019".

— Ми відмовилися від радянської форми для випускників ще пару років тому. Але мені здається, то було непогано. Дівчатка одягали гарні однакові суконьки, які шили на замовлення чи десь знаходили. Виглядало урочисто, — розповідає вчителька англійської мови 34-річна Олена Лов'ягіна.

— Випускний святкуватимемо в кафе, але ще не вирішили, де саме. Зараз усі думки про ЗНО. Готувалася до нього сама. Не купувала жодної книжки, інформацію шукала в інтернеті, — розповідає випускниця Надія Роман, 16 років. — Перший тест з української мови вже написала. Наче нормально. Ще лишилося здати історію і біологію. Вступатиму на вчителя біології у Полтавський педагогічний університет.

33-річний В'ячеслав Андрієнко — батько третьокласниці Анни, яка в ­березні перейшла у Розсошенську гімназію. До цього відвідувала спеціалізований навчально-виховний комплекс №85 "Лебідка" на вул. Кагамлика в Полтаві.

— В Ані почалися проблеми з математикою, жалілася на вчительку, — говорить В'ячеслав. — Вирішили змінити школу. Обрали найближчу до дому. Зараз Аня стала відмінницею, найбільше любить математику й українську мову. Трохи менше — англійську.

У Карлівській школі №4 випустилося п'ятеро учнів. Дівчата прийшли на останній дзвоник у формі, схожій на радянську — коричневі сукні та білі фартухи.

— Багато хто відмовляється від цієї традиції. Та наші діти так захотіли. І ми пригадуємо свою молодість, — каже мама випускниці, 38-річна Наталія ­Тарасовська.

У школі навчаються 192 учні, 24 — першокласники. У багатьох школярів в руках букети півоній.

— Сумуватиму за однокласниками та вчителями, особливо нашим керівником Світланою Корнійчук. За її уроками історії, — розповідає Альона Прихідько, закінчила 11-й клас.

— Хочу вступити у Полтавський на­ціональний педагогічний університет. Потім — відпочити на морі. А ще мрію щасливо вийти заміж, — приєднується до розмови випускниця Ліза Тарасовська.

Святкувати закінчення школи планують у місцевому кафе "Панорама". Сукні для нього вже придбали, але які саме — не розповідають.

69 одинадцятикласників випустилися 2019 року з 19 шкіл Полтавського району.

Зараз ви читаєте новину «"Відмовилися від радянської форми для випускників. Але мені здається, то було непогано"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають