субота, 25 травня 2019 16:01

У райцентрі паркан розмалювали вишивкою

Автор: Лілія Швець
  У селищі Нові Санжари на Полтавщині школярі розмалювали вишивкою бетонний паркан навчально-виховного комплексу
У селищі Нові Санжари на Полтавщині школярі розмалювали вишивкою бетонний паркан навчально-виховного комплексу

16 травня на День вишиванки в селищі Нові Санжари на Полтавщині розмалювали паркан школи українським орнаментом.

З 10-ї навпроти Новосанжарського навчально-виховного комплексу в парку школярі співають патріотичні пісні. Їм аплодують та підтанцьовують учні початкових класів. Усі — у вишитому вбранні. Проїжджу частину перекрили, дітям дозволили танцювати серед ­дороги.

Художниця 55-річна Людмила Передирій переодягає сорочку, коли настав час братися за фарби.

— Вишиванку ношу переважно на ­свята. Придбала її за 450 гривень. Але я працюю в галузі культури, тож моє життя пов'язане з вишивкою. Покійна бабуся вишивала дуже красиво, навіть килими. І мама теж. Самі виготовляли мереживо. Вишивали червоно-чорними кольорами. Ці рушники ми зберігаємо, показуємо на виставках, — каже Людмила Передирій.

Більшість учасників акції — працівники культури, освіти та органів влади. Осторонь спостерігає за малюванням 58-річна Людмила Спатар.

— Я прийшла за власним бажанням, не від організації, — говорить. — З того часу, як я переїхала до Нових Санжарів із Донбасу, щороку беру участь у святі вишиванки. Пам'ятаю, кілька років тому цього дня в селищі була хода. Тоді прийшло багато людей. А нині новосанжарці, очевидно, розслабились. Вишиванка на мені — подарунок друзів на 55-річчя. Я її дуже бережу та шаную. На фестивалі "Решетилівська весна" планую придбати ще одну сорочку в народних майстрів.

Робота триває кілька годин. Здебільшого художники зображують рослинний різнокольоровий орнамент.

17 травня у місті Карлівка на Полтавщині пройшов парад вишиванок. Із 8-ї на площі перед міським стадіоном збираються люди в різноманітних вишиванках і стилізованому національному вбранні.

Колона під супровід духового оркестру йде центральною вулицею Полтавський шлях до районного будинку культури.

— Незважаючи на моду сучасного світу, українська вишиванка ніколи не втрачала актуальності. Ми прийшли удвох із донечкою, 3-річною Євою, у вишиванках. Не треба забувати про свою ідентичність, — говорить карлівчанка Марина Біленко.

Зараз ви читаєте новину «У райцентрі паркан розмалювали вишивкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають