понеділок, 25 лютого 2019 16:15

У Полтавському районі живе 261 людина із раком

На початку лютого відзначили Міжнародний день боротьби з раком. Про ситуацію з хворобою в Полтавському районі та області розповіли головні фахівці департаменту охорони здоров'я.

— Полтавська область у всеукраїнському рейтингу онкозахворюваності посідає середнє 10 місце. На обліку перебуває 41 тисяча хворих. За рік їхня кількість збільшилася на 1,9%. Раніше цей показник сягав 3%. Неочікувано зростає кількість пацієнтів із пухлинами шкіри, — розповідає головний експерт департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Орест Вовк, 44 роки. — Полтавський район посідає сьоме місце в області за показником захворюваності на рак. Торік він зменшився і становить 384 осіб на 100 тисяч населення (проти 411 2017 року. — Газета). На обліку перебуває 261 пацієнт. З них торік уперше виявили рак у 233 мешканців району, зокрема, в однієї дитини.

Щороку в районі через онкологічні хвороби помирають понад 100 пацієнтів. 2018-го — 134 людини, що на дев'ять більше, ніж попереднього року.

— Чоловіки найчастіше хворіють на рак трахеї, бронхів і легенів, передміхурової залози та рак кишки. В жінок інша картина — на першому місці хвороби шкіри. Потім ідуть захворювання молочної залози, ободової кишки та жіночих статевих органів, — уточнює Орест Ярославович

Лікарі кажуть, що вдається побороти рак шийки матки. Результатом завдячують щепленням від папіломавірусу. Вакцина німецького виробництва коштує 600–700 гривень. Придбати її можна в спеціалізованих аптеках.

— Про здоров'я майбутньої жінки треба дбати ще замолоду. В період статевого дозрівання. Найкращий засіб боротьби із захворюваннями — профілактика. З метою запобігання раку шийки матки дівчаток до 14 років вакцинують від папіломавірусу. Вакцину рекомендують у календарі щеплень. Батьки можуть самостійно її придбати та зробити щеплення в поліклініці. В районних лікарнях працює мережа підліткових гінекологів, — розповідає акушер-гінеколог департаменту охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації Людмила Іванова, 41 рік. — Необхідно хоча б раз на рік прийти до лікаря на онкоогляд. Якщо взяти країни Європи, його проходження — це обов'язок пацієнта. Без нього не отримає медичну страховку.

З 1 липня на Полтавщині стартує програма "Безкоштовна діагностика". Вона дасть змогу жінкам пройти безплатне обстеження — цитологічне дослідження, кольпоскопію, УЗД органів малого тазу та молочних залоз, мамографію. В програму включили також деякі онкомаркери.

— У нас є 10 основних онкомаркерів. За допомогою аналізу крові можна виявити різні види раку. Насамперед це рак яєчників, передміхурової залози та кишківника. Гостро постає питання виокремлення групи для огляду. Тобто тих, у кого є підозра на рак. Аналіз ефективний, але дорогий — від 500 гривень. Немає сенсу витрачати гроші просто так. Пильність мають проявляти сімейні лікарі, — зазначає головний терапевт департаменту охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації Іван Шумейко, 55 років.

Фахівці департаменту просять пацієнтів частіше ходити до сімейних лікарів. Прислухатися до порад медиків. Обов'язково регулярно проходити онкопрофогляд. Особливо — людям, в яких є фактори ризику.

Їх кілька. Спадковість — якщо в родичів уже виявили рак. Шкідливі звички — паління, вживання алкоголю, малорухомий спосіб життя. Неправильне

харчування — жирна, солона, занадто

калорійна їжа, надмірне споживання

солодощів, хімічні домішки в продуктах. Недостатня кількість вітамінів і поживних речовин, погана екологія.

Зараз ви читаєте новину «У Полтавському районі живе 261 людина із раком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають