субота, 13 квітня 2019 16:44

На розвиток Полтавського району найбільше впливають фермери

— Більшість бізнесменів у Полтавському районі пов'язані із землею, фермерськими господарствами. Одне з найактуальніших питань для них — законне оформлення ділянки. Будь-яке підприємство повинне мати юридичну адресу, комунікації. Тут починається найцікавіше, бо існує багато бюрократичних перепон, — розповідає депутат Мачухівської ОТГ Олег ­Хардін, 36 років. 2010-го заснував у Полтавському районі підприємство "Прем'єр Сокс", що виготовляє шкарпетки для України та за кордон. У березні його призначили представником ­Всеукраїнської асоціації бізнесу в Полтавській області.

— В об'єднаних громадах бюрократичні питання вирішуються набагато швидше. Можна підійти до голови з ідеєю, звернутися до землевпорядника й рухатися далі. Наприклад, у Мачухівській ОТГ голова раз на місяць збирає сесію, бо є земельні питання, які треба вирішувати в 30-денний термін з часу ­звернення.

Розкажіть детальніше про фермерство в Полтавському районі.

— Працюють потужні підприємства — "Краєвиди Полтавщини" і "Фермерське господарство імені Калашника". У Калашниках печуть хліб і виготовляють м'ясні вироби. Є 4,5 тисячі гектарів землі, багато голів великої ­рогатої худоби, зокрема, дійних корів. Тваринництво працює увесь рік. Є фермери, які ­займаються рослинництвом. Їм потрібні люди тільки на сезон — посіяти та ­зібрати.

Яка галузь бізнесу в районі переповнена?

— Говорити про те, що сфера бізнесу заповнена — не можемо. Є землі, що не оформлені, проте обробляються невідомо ким. На цьому втрачаємо величезні гроші, які могли б піти у бюджет громади. Перевіряти це мають землевпорядники або аудиторські компанії.

У сільському господарстві має бути переробка. Щоб експортувати вже готові вироби. Хоча б макарони. Це стосується й Полтавського району. Тваринництво слабко розвинуте. Людям потрібна підтримка держави — кредити з низькими відсотками, дотації на закупівлю поголів'я, обладнання тощо.

Не зайнята ніша переробки сміття. Звалища вбивають чорноземи. Макухівський полігон (найбільше звалище відходів у Полтавській області, займає 19 га. — Газета) — екологічна катастрофа. Треба навчитися розумно використовувати сміття. Переробляти, завдяки спалюванню отримувати енергію, що йтиме на опалення, наприклад, адміністративних будівель у громаді. Також сортувати, щоб потім виготовляти якусь продукцію.

З якими проблемами зіштовхується бізнес району?

— Головна — брак кадрів. Більшість сучасної молоді виросла на комп'ютерних іграх, де можна бути якимось персонажем. У житті поводяться аналогічно. Молодь хоче швидко отримати результат, не бажає ретельно й терпляче працювати. Можуть не вийти на зміну, прогуляти.

Я думав, що на моє виробництво стоятиме черга. Помилявся. Навесні люди починають хворіти чи прогулювати роботу більше, бо працюють на своїх городах. Є такі, які стають на біржу між сезонами городів.

Бачу низький рівень кваліфікації людей, відсутність технічних спеціалістів. Хочу на базі Мачухівської школи навчати технарів. Купити станки, готувати з дітей спеціалістів, які залишатимуться працювати в селі. Виділю на це гроші. Далі все залежить від місцевої влади.

Які незайняті ланки бізнесу можуть підняти економіку?

— Я за те, щоб у країні все було прозоро в різних сферах. Гральні автомати чи проституція у нас заборонені, але існують. Давайте це визнаємо й братимемо податки в бюджет.

Я можу говорити про легку промисловість. "Прем'єр Сокс" зараз очікує нове обладнання з Китаю для виробництва шапок і шарфів. В Україні їх виготовляють на старих плоско-в'язальних машинах — роблять полотно, а потім зшивають. Китайці придумали обладнання круглов'язальне, що дозволяє економити матеріал і спрощує виробництво.

Чи важко налагодити експорт?

— Доводиться конкурувати з набагато сильнішими світовими економіками. Ми маємо нульовий ПДВ при експорті. Однак є купа дорогих речей. Наприклад, імпортна сировина, яку ми переробляємо і входимо в мінус.

Моє підприємство має контракт з європейською компанією "Ашан". Постачаємо продукти під їхнім брендом у магазини Європи. Щоб розпочати співпрацю, пережили купу перевірок незалежними аудиторськими компаніями. На все це пішло три роки.

Які районні підприємства налагодили експорт?

— Є підприємство "СМС" — система модернізації складів у Щербанях, що гарно працює на експорт. Вони створюють різне обладнання — стелажі, рішення для складської логістики. Також активно експортують аграрії свою продукцію.

Що потрібно для легального бізнесу в Україні, для зарплат без конвертів?

— Для цього треба зробити низку ­кроків.

Підприємствам виживати складно. Ми постійно стикаємося з тим, що не вистачає обігових коштів.

Інвестор, який каже, що дасть людям роботу, отримує у відповідь від держави: окей. Але купи обладнання, привези, заплати 20 відсотків ПДВ, поверх ­нього мито, яке може становити 0, 10, 12 і більше відсотків, залежно від типу обладнання.

Підприємці мають ввозити обладнання без оподаткування — це раз. Друге — ввіз сировини, що має декілька стадій переробки, повинен бути без мита й ПДВ. Це створить нові робочі місця, захистить український ринок від імпорту, який є головним конкурентом.

Щодо зарплати в конвертах. Є нарахування та відрахування, які разом становлять близько 40 відсотків. Від мінімальної зарплати 4200 гривень — це мінус 1600–1700. Залишається сума, на яку важко вижити, тому люди мають тіньовий заробіток.

Податки треба зменшити до 20 відсотків. 10 брати з працівника і стільки ж — із підприємства. Наприклад, отримує людина 10 тисяч гривень. Із них йтиме на податки не 4, а 2 тисячі. Так сума заробітної плати стане офіційною і бізнес покаже реальну картину.

Як впливає на бізнес підвищення мінімальної заробітної плати?

— Негативно. Якщо зараз піднімати мінімалку до 8–10 тисяч — це прискорить інфляцію. Люди більше отримають грошей. Підприємці перерахують ціни, що вплине на собівартість продукту. Матимемо більшу мінімалку і здорожчання товарів. Чого хочемо? Мати номінальну зарплату з гарною цифрою чи реальну?

Чи вигідні бізнесу кредити?

— Ми брали позики в комерційних банках. Щомісяця платимо понад 200 тисяч гривень відсотків. Кредити — це нормально. Однак мають бути адекватні відсотки.

Назвіть помилки бізнесменів-­початківців.

— На початках всі складають бізнес-план. Це теоретична частина. Практична кардинально відрізнятиметься. Варто мати страховий буфер, який можна буде дістати й зробити додаткову інвестицію. Або як я це робив свого часу — починати з нуля та інвестувати все те, що заробляв і заробляю на сьогодні.

За який час нині окупається власна справа?

— Я як підприємець живу без жодних заощаджень, бо все, що заробили — інвестували в обладнання, ремонт, розширення.

Початкову інвестицію можна повернути за два-три роки. Якщо правильно все рахувати й діяти.

Який бізнес відходить у минуле, який популярний сьогодні і який буде в майбутньому?

— Галузь ІТ дуже перспективна і затребувана. Працюють здебільшого на експорт. Наші мізки купують закордонні компанії.

В Україні активно розвиваються ­національні мережі — магазини АТБ, "Ева" тощо. Там, де такі мережі ростуть, маленькі підприємці закриваються. Немає потреби в дистриб'юторах, які раніше розвозили по областях продукцію. Дрібний виробник не зможе ­працювати з великими мережами, бо це складно ­адміністративно, фінансово.

10 чи п'ять років тому бачили перспективу в інвестиції у нерухомість. На сьогодні нерухомість краще орендувати, ніж інвестувати в неї гроші. Наприклад, можна купити будинок за 100 тисяч гривень. Але краще ці гроші вкласти у бізнес чи відкрити депозит, оплачувати оренду житла й мати ще залишкову суму.

У 7 років продавав газети

Олег Хардін, 36 років, депутат Мачухівської ОТГ, засновник підприємства "Прем'єр Сокс", представник Всеукраїнської асоціації бізнесу в Полтавській області.

Народився в Полтаві. Закінчив ліцей №1, навчався в математичному класі. Вступив до Полтавського кооперативного університету на спеціальність "Фінанси". Батьки — 59-річні Олександр Михайлович та Тетяна Миколаївна. Познайомились у Харківському інституті радіоелектроніки.

У 7 років подзвонив у редакцію "Полтавського вісника", захотів продавати газети.

— Якийсь дядько повірив і дав газети, — каже Олег Хардін. — На зароблені гроші накупив снікерсів, які тільки почали з'являтися.

Із дружиною 36-річною Оксаною виховують доньок — 11-річну Аліну та Христину, 1,5 року. Дружина займається дистрибуцією шкарпеток у Харкові.

Працював торговим представником у компанії "Союз-віктант" і "Три корочки" в Україні та Росії. 2009 року виникла ідея виробляти шкарпетки. Через рік заснував компанію "Прем'єр Сокс".

Зараз ви читаєте новину «На розвиток Полтавського району найбільше впливають фермери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають