субота, 04 травня 2019 23:45

На благодійному ярмарку зібрали понад 24 тисячі гривень

Автор: ОЛЬГА СТЕНЬКО
  Великодню композицію представила релігійна громада храму Мирлікійського Святителя Миколая з Котельви
Великодню композицію представила релігійна громада храму Мирлікійського Святителя Миколая з Котельви

З самого ранку попри рясний дощ на площі перед Свято-Успенським ­кафедральним собором у Полтаві готуються до 5-го благодійного Великоднього ярмарку. Його організовує громадська організація "Команда небайдужих". Збирають кошти на потреби бійців ООС і медичне обладнання для дітей із різними хворобами.

Ставлять сцену та лави для глядачів, виносять столи, розпалюють багаття.

— Раніше ми допомагали лише військовим. Тепер і дітям. Збираємо гроші на медичне обладнання. Отримані сьогодні поділимо навпіл. Частину віддамо благодійному фонду "Серце до серця", — каже голова громадської організації "Команда небайдужих" Наталія Гранчак, 41 рік. — Кошти для бійців витратимо на прилади стеження. Якщо вистачить, закупимо квадрокоптер.

— Порівняно з 2014 роком, коло потреб звузилося. Бійці не просять одяг чи їжу. Замовляють тепловізори й прилади нічного бачення. Інколи — біноклі. Просять гроші й запчастини для ремонту техніки, яку передавали в підрозділи ­волонтери, — говорить координатор "Команди небайдужих" Олександра Сиротенко, 26 років. — Найбільше опікуємося новоствореною 35-ю бригадою морської піхоти, де служать полтавці. Значні кошти йдуть на техніку, переобладнання приміщень, забезпечення особового складу.

Під розлогими деревами біля ­дзвіниці розташували зону харчування. З десяток чоловіків і жінок у зелених фартухах готують — варять плов і глінтвейн, продають окрошку, випічку та чай, смажать шашлик.

— Мене мобілізували в першу хвилю 2014 року. На собі відчув, що таке ­волонтерська допомога. Вирішив, повернуся додому і теж допомагатиму ­людям. Демобілізувався навесні 2015-го, ­пройшов ­реабілітацію, влітку вперше долучився до ярмарку. Роздавав кашу з польової кухні, готував шашлик, — говорить Андрій Хижняк, 44 роки, смажить шашлик. — Зараз служу за контрактом. Це мій, здається, десятий благодійний ярмарок.

— Шашлик смачнющий, — полтавка Тетяна Столяренко з апетитом їсть гаряче м'ясо. — Радію, що дощ ущух. Хоча прийшла би навіть у зливу.

Поряд розклали крам народні майстри. Продають вироби з дерева, бісеру, прикраси для волосся. Частину виторгу підприємці віддали на благодійність.

Неподалік проходить великодній фестиваль "Свято Паски". Участь у ньому взяли творчі колективи міста й області.

— Започаткували захід 2013-го. Щороку з'їжджаються парафії з усієї області, — говорить архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, 40 років. — Через погоду сьогодні не всі змогли добратися. Молодіжний центр "Духовна застава" давав у соборі великодню виставу "Допитливе курча". Приїхали дві парафії з Кременчука. Уперше завітала релігійна громада з Котельви. Полтавський район представляли Мачухи й Горбанівка. Також прибули з Диканьки, Опішні, Лубен і Пирятина.

Вздовж фасаду дзвіниці в один довгий ряд поставили столи. Тут кожна релігійна громада складає великодні композиції. Центром однієї з них є малюнок полтавського Свято-Успенського собору. Поруч — саморобки з паперу у вигляді великодніх яєць і квітів, вишита бісером ікона. На декоративній тарілці лежать паски й крашанки.

Захід триває майже 5 год. Коли ярмарковий гамір ущух, на площі прибирають. Волонтерам вдалося зібрати 24 282 грн.

Зараз ви читаєте новину «На благодійному ярмарку зібрали понад 24 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають