неділя, 17 лютого 2019 00:41

Хваліть партнера за здобутки

Психолог, тренер Київського гештальт-університету 37-річна Олена Васильєва дає поради, як зберегти стосунки в сім'ї. Перебуває 10 років у шлюбі.

Визнання та схвалення. Не забувайте хвалити партнера за здобутки. На жаль, частіше ми сваримо за найменший промах. Але не варто занадто критикувати. Похваліть за справу, скажіть комплімент. Однак тут важливо не брехати.

Не переходити на особистості. Щось не влаштовує — скажіть. Причому через так зване "я-послання": мені не подобається, коли ти це робиш. Розповсюдженою помилкою є "ти-послання": ти мені життя зіпсував, ти не робиш, ти невдаха.

Розподілити обов'язки. Обговоріть та розподіліть із самого початку стосунків, хто за що відповідає. Наприклад, чоловік виносить сміття, жінка пере. Важливо вміти допомагати одне одному замість вимагати.

Мати спільні інтереси. Будь-що — риболовля, танці, вивчення мов чи шахи. Якщо всі інтереси й задоволення партнерів не пов'язані, з часом їм може стати нецікаво разом, бо немає точок дотику.

Не займати весь час коханої людини. Часто прагнення забрати всю увагу партнера на себе спричиняє зворотний ефект — хочеться тікати. Добре, коли пара має спільні інтереси. Але важливо мати особисте хобі — щоб у кожного був час і місце на реалізацію себе як особистості.

Романтика. З часом у пари з'являється спільний побут, діти, господарство, хатня робота. Важливо знаходити час і місце лише для двох. Робити одне одному сюрпризи. Щоб партнер розумів, що він потрібний і важливий, його цінують. І дарують увагу тільки йому.

Тактильний контакт. Малих дітей ми десятки разів на день торкаємося — обіймаємо, гладимо по голові, цілуємо. Дорослі теж потребують лагідних жестів, обіймів і поцілунків.

Гармонійні сексуальні стосунки. Часто жінки присвячують багато часу домашнім справам. Прибирають, перуть, готують. Таким чином турбуються про свого партнера. Під кінець дня вже втомлені. Але чоловік, замість того, щоб допомогти, очікує, що ввечері буде романтичний настрій і секс. Іноді краще зробити менше хатньої роботи, але приділити увагу інтиму. Партнер може допомогти в хатніх справах. Тоді буде більше часу і сили насолодитися товариством один одного.

Час на спілкування. Будуйте разом плани, мрійте, обговорюйте щось. Розповідайте, як пройшов день.

Не накопичувати образи. Часто люди не кажуть одразу, коли щось не так. Довго терплять і накопичують у собі. Коли чаша терпіння переповниться — зриваються. Це може знищити стосунки. Якщо вас щось не влаштовує, скажіть це одразу і спокійно: "Зроби не так, а отак". Це зблизить.

Зараз ви читаєте новину «Хваліть партнера за здобутки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають