пʼятниця, 09 серпня 2019 17:44

255 мисливців відкрили сезон полювання у двох районах

— Здебільшого полюють на качку — молодняк і крижня, лиску. Дозволено також на кулика, голубів, фазана, перепела, гуску. Інші птахи або перебувають під захистом, або нецікаві для мисливців. Порушив правила — сплатив штраф, залежно від кількості незаконно добутої дичини, — розповідає Олександр Холодний, 39 років, директор Полтавського лісового господарства.

3 серпня на Полтавщині відкрили сезон полювання на пернатих. Першими вийшли за дичиною Чутівський і Полтавський райони. Полювали 255 мисливців. Продали відстрільних карток на 57 тис. грн. Одноразову можна було купити у лісгоспі за 150 грн. Сезонну — за 450.

Дозволено полювати три дні на тиждень — у середу, суботу та неділю. Так буде до грудня. Кожне лісове господарство самостійно визначає, коли в них почнеться сезон, і норму дичини, яку можна вполювати. За законом, за день можна вбити фазанів і гусей — по три, качок — п'ять, лисок — шість. Також 10 куликів чи голубів. Перепелів — 15.

Підраховують кількість убитих птахів наприкінці сезону. Торік на Полтавщині вполювали 150 943 пернатих. Найбільше лисок — 40 502. Крижнів — 35 038. Найменше гусей — 694.

— Першого дня приймаємо зазвичай 200–400 мисливців, — говорить Олександр Холодний. — Якщо хтось хоче ­пополювати, необхідно звернутися до єгерської ­служби лісгоспу. Ми приймемо всіх мисливців. Коли з документами все в порядку, отримають відстрільні картки й необхідну інформацію про місце, день і час полювання. Розставляє ­мисливців групами по території єгерська служба. Вона ж контролює їхнє ­перебування.

Необхідно мати при собі посвідчення мисливця, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання, відстрільну картку користувача мисливських угідь, дозвіл на зберігання та носіння зброї. За наявності мисливських собак — паспорти на них. Якщо полювання здійснюють на воді, обов'язкові документи на плавзасіб і право керування ним.

Кількість добутої дичини мисливець вносить у контрольну та відстрільну картки самостійно.

— Основа вдалого полювання — правила безпеки поводження зі зброєю, — пояснює Олександр. — Іти на місце треба із розрядженою зброєю. Потім її заряджати відповідними набоями. Пити алкоголь до полювання — не слід.

Для отримання посвідчення мисливця, необхідно звернутися до Полтавського обласного лісового господарства та скласти іспит.

— 24 питання про мисливство проходять на комп'ютері. За результатами іспиту ми бачимо, чи володіє людина знаннями, якими має володіти мисливець, — каже Олександр Сватенко, відповідальний за мисливство в обласному лісгоспі. — Якщо здає — отримує посвідчення мисливця, що видається раз на рік. Його вартість — 11,7 гривні. Картку відстрілу дичини купувати треба в самих лісгоспах. Вони ж встановлюють її вартість. Наприклад, у Товаристві мисливців та рибалок фіксованої суми немає, внески можуть доходити і до 1500 гривень.

Досвідчені мисливці кажуть, що на птаха полювати треба ближче до Кременчука чи в Новосанжарському та Диканському районах. Там їх найбільше.

У Полтавському й Чутівському — майже не водяться.

— Зараз більшість лісгоспів — комерційні. Я на відкритті полювання заплатив 180 гривень за добу. За рік на тих угіддях пішло близько тисячі гривень, — каже телефоном ­мисливець із Малої Перещепини Полтавського району ­Василь Переходько, 43 роки. — Не вполювали майже нічого — на 15 чоловік дві качки й одного крижня. Для мисливця — це сльози. З кожним роком дичі все менше і менше.

На мисливство одягаються, хто і як хоче. Багато в спортивному костюмі, хтось у камуфляжі. Головне — гарна рушниця, патрони й вишколений пес. Зброю використовуємо тільки гладкоствольну. Дозвіл отримував у поліції, раз на три роки продовжую. Патрони купив ще торік по 16 гривень за штуку. Маю дві коробки, у кожній по 25. Це хороші. Прицілишся — точно попадеш.

За мисливського пса тримає спаніеля.

— У мене сука. Тренував її сам. Активна, добра, любить дітей, — розповідає Василь. — Має неперевершений нюх. Але час від часу відволікається. Колись погналася за птахом, відбігла надто далеко, що я навіть не чув жодного шороху. Шукав її по всьому лісу — не знайшов. А за кілька годин сама повернулася.

Радить для мисливства обирати спеціальні породи, а не намагатися витренувати непридатну.

— У мене знайома надивилася фільмів, наслухалася розповідей чоловіка й одного разу приїхала із французьким бульдогом. Сам пес смішний, але зовсім не для полювання. Її чоловік постійно піддьоргував і жартував щодо собаки. Пес має бути швидкий, акуратний і не боятися води.

Уночі полювати заборонено

На полюванні для мисливців встановлена низка обмежень.

— Полювати заборонено в темний час доби, у межах населених пунктів. Також в угіддях, не зазначених у дозволі;

— Не можна стріляти ближче ніж за 200 м від людських осель;

— Заборонено полювати на птахів із нарізною вогнепальною зброєю;

— Не дозволяється використовувати не мисливську вогнепальну, пневматичну та іншу стрілецьку зброю, напівавтоматичну або автоматичну;

— Мисливець не має застосовувати звуковідтворювальні прилади та пристрої, електричне обладнання для заманювання тварин, штучні світлові джерела, прилади та пристрої для підсвічування мішеней чи осліплення здобичі;

— Не можна полювати на автомототранспорті, а також на плавучих засобах із працюючим двигуном. Також із літаків і вертольотів;

— Заборонено руйнувати місця проживання тварин і птахів.

Зараз ви читаєте новину «255 мисливців відкрили сезон полювання у двох районах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають