субота, 01 червня 2019 14:48

"12 років розлучені, а він напивається і приходить. Боюся, зарубає"

Автор: Ольга Стенько
  Полтавець 44-річний Ігор п’яний лежить 10 травня на порозі будинку, де живе його ­колишня дружина. Вона викликала поліцію
Полтавець 44-річний Ігор п’яний лежить 10 травня на порозі будинку, де живе його ­колишня дружина. Вона викликала поліцію

— Поможіть, уже не знаю, до кого звернутися, — телефонує до редакції 41-річна Ольга Ходіс, прізвище змінила. — Колишній чоловік не дає спокою. Ми 12 років розлучені. Він на будинок не має прав, прописаний у брата. Але постійно п'є, його виганяють, і мати від нього відвертається. Як нап'ється, одразу приходить до мене додому.

Жінка живе в селі Яківці на околиці Полтави. Скаржиться на свого колишнього чоловіка, 44-річного Ігоря. Розлучилися 12 років тому. Два роки тому той побив її, кілька днів не випускав із дому. Лікарі тоді сказали, що Ользі пощастило, бо травми могли призвести до смерті.

— У Київському райвідділі його харашо знають. Два года назад наніс мені травму і покинув помирать. Я після цього була в реанімації нейрохірургії. Йому "тяжолу" статтю поміняли на легку. Привіз купу документів і вийшло, що в нього більше прав, чим у мене. ­Виявляється, усім розповідав, що застав мене на гарячому. Доки йшов суд, із тюрми звонив і просив забрать заяву: "Я тебе не трогаю, ­розійдемося краями". Я тоді ще в ­лікарні була. Пожаліла, написала, що ­претензій не маю. З того часу немає мені спокою. Кожен день приходить, вибиває ­двері, виймає вікна, залазить у дім. Виїдає їжу, лягає спати. Кричить на нас із сином, що мішаєм йому віддихати. Йде алкогольний психоз. Бувало, й бив мене і малого. Сину 14 років, вчиться в школі. Ми з ним должни тікать із дому, бо коли той приходить п'яний, а я на нічній зміні, боюся залишати сина. Забираю до себе на роботу, працюю в лікарні молодшою медсестрою.

— Постійно пишу заяви, але участковий каже мені провіритися з головою. Складається враження, що він на боці мого колишнього чоловіка. Якось той вирішив мене вгамувати топором. 7 травня я йду з роботи. Він мені телефонує і каже: "Топор тебе жде дома". Я злякалася, викликала поліцію. Приїжджають, зайшла вмєстє з ними. Дійсно, тесак лежав у дворі, а його не було. Побачив поліцію, втік. По моїм заявам призначили суд аж на 22 червня. Боюся, він до того часу мене зарубає, — скаржиться Ольга.

За годину Ольга знову телефонує в редакцію.

— Ви хотіли поспілкуватися з моїм колишнім? Він знову прийшов п'яний. Я визвала поліцію. Приїжджайте, побачите на власні очі, — каже.

Ольга — худорлява невисока блондинка з короткою зачіскою. Мешкає в частині одноповерхового приватного будинку. Ділить один двір із сусідами. Одна з них, 34-річна Ірина, виглядає зі свого будинку. На подвір'ї за невисокою зеленою хвірткою заходиться від гавкоту чорний собака. На ґанку під дверима лежить Ігор, колишній чоловік Ольги Ходіс. Під спиною в нього шкура козла.

— Я ходила до сестри стірать. А тут він заходить у двір. Вспіла сину позвонить, щоб зачинився зсередини. Вискочить уже не встигав, — Ольга заходить на власне подвір'я з поліцейськими. — За сьогодні ­вдруге визвала. Удень поліція приїхала, вивела його з двору й відпустила. Він погуляв і знову прийшов.

Патрульним вдається привести чоловіка до тями та посадити на лавку. Ігор — середньої статури, має русяве волосся. Одягнутий у старі джинси, темну футболку та джинсову куртку. Виглядає неохайно, пахне алкоголем. Розмовляє нечітко.

— То нехай, як є, люди рішають. Оці, — Ігор показує на сусідку Ірину, що виглядає з-за свого паркану.

— Вже немає сили. Кожну ніч біжимо спасати Олю і сина од цієї людини. Оттягуєм його. Мій чоловік вікна вставляє, які Ігор виймає постоянно. Двері вибивав, — каже Ірина. — Він коли трєзвий, коли вопщє не п'є — золота людина. А як нап'ється… Лізе до всіх биться. Мої діти бояться виходити в двір.

— О, починається. Золота людина! А чого ж ти не золота, коли трезва? — обзивається до сусідки Ігор. Обводить мутним поглядом присутніх. — Ето все создавалося нашими руками 16 років. А то, шо ми 12 років в розводі… В неї характер дурацький. Побігла в суд, розвелася. Як вийшла, каже "поїхали домой". Я до неї повертаюсь каждий день, бо це любов. Я її не б'ю. Воспитую, бо вона дурна.

Ігор витирає сльози з очей.

— 16 год по одній тропінкє ходив. Як будеш жить?! — чоловік підвищує голос до колишньої дружини. Кричить на Ольгу, вимагає грошей. Поліцейські забирають його у відділок. Утім, визнають, ненадовго.

— Ми можемо забрати його на 3 години. Це час, щоб скласти матеріал. Не маємо права затримати його надовго. Якщо він повернеться і знову так себе поводитиме, треба викликати поліцію, — каже старший лейтенант поліції Ігор Василенко, 36 років.

Того вечора Ігор ще раз повернувся до Ольги. Нікого не застав — вона з сином ночували в сестри. Ігор вибив двері. Спав до ранку в будинку, потім пішов. Наступного вечора сусіди бачили його п'яного в іншому районі міста.

"Жодного права не має туди приходити"

— Ця жінка — власниця будинку. Колишній чоловік там не прописаний. Жодного права не має туди приходити. Не можна вчиняти такі дії, — каже начальник відділу комунікації відділення поліції №1 міста Полтави Володимир Пасічко, 42 роки. — Примусового лікування в нас немає. Якщо людина вчиняє хуліганство, можемо складати протокол. Покарання — адмінарешт. Посидить 15 діб, подумає. Якщо домашнє насильство — обмежувальний припис, щоб не міг туди підійти.

Ольга звернулася по допомогу до кризового центру для жінок і дітей організації "Світло надії".

— Надаємо жінці емоційну підтримку та юридичну допомогу, — каже директор кризового центру БО "Світло надії" Альона Чикурова, 46 років. — На жаль, часто суспільство не розуміє і не готове сприймати людей, які є жертвами домашнього насильства. Частіше потерпають від знущань жінки. Ми працюємо з такими родинами.

— Виявляється, на всіх заявах було написано, що вони "вирішені мирним шляхом". Якби не допомога антикризового центру, я би про це і не дізналася, — обурюється Ольга.

За сприяння юристів центру та правоохоронців, прокуратура винесла заборонний припис. Тепер, якщо кривдник спробує телефонувати чи наближатися до Ольги або її житла, його заарештують.

Зараз ви читаєте новину «"12 років розлучені, а він напивається і приходить. Боюся, зарубає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають