субота, 09 березня 2019 16:31

"Гриценко, Тимошенко і Порошенко воюватимуть за друге місце"

Автор: TELEGRAM SONYAKOSHKINA
  28 лютого кандидатів у президенти Андрія Садового (на фото ліворуч) та Анатолія Гриценка помітили за столом одного зі столичних ресторанів. Наступного дня лідер ”Самопомочі” оголосив, що знімається з перегонів на користь Гриценка
28 лютого кандидатів у президенти Андрія Садового (на фото ліворуч) та Анатолія Гриценка помітили за столом одного зі столичних ресторанів. Наступного дня лідер ”Самопомочі” оголосив, що знімається з перегонів на користь Гриценка

— Я вирішив. Відкликаю свою кандидатуру з виборів президента й оголошую про підтримку Анатолія Гриценка, — каже лідер "Самопомочі", мер Львова 50-річний Андрій Садовий на брифінгу 1 березня.

— "Самопоміч" — це платформа, яка має об'єднати демократичні сили, — додає Садовий. — Наше завдання: перемагати на парламентських виборах, в органи місцевого самоврядування. А зараз маємо шанс обрати українського й антикорупційного президента.

Днем раніше він і Анатолій Гриценко зустрічалися у столичному ресторані. Обідали сиром моцарела з помідорами й пили каву. Їх помітили журналісти.

— Дайте нам час, щоб вийти на переможний формат, — говорить Гриценко.

Колишнього міністра оборони Анатолія Гриценка висунула партія "Громадянська позиція". Його підтримав громадянський рух "Хвиля" позафракційного народного депутата Віктора Чумака. Ці політичні сили разом ітимуть на парламентські вибори.

Вибори президента відбудуться 31 березня. Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, Центральна виборча комісія призначить другий тур. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших кандидатів.

— Досі боротьба за друге місце в рейтингах була між Порошенком і Тимошенко (найвищий рейтинг за різними опитуваннями має Володимир Зеленський. — ГПУ). Тепер у неї втручається Гриценко. У березні побачимо війну між цими трьома кандидатами, — говорить політолог Віктор Таран, 41 рік.

— Об'єднання із мером Львова дає Анатолієві Гриценку в сумі 12–14 відсотків. Інші ключові кандидати мають більшу підтримку. Володимир Зеленський і Петро Порошенко — понад 20 відсотків. Щоб стати альтернативою, екс-міністру доведеться воювати і з Порошенком, і з Тимошенко, яка утримує третю позицію.

Рішення Садового прогнозоване. У нього не більше 5 відсотків підтримки. Він розуміє: такий результат на президентських виборах — це удар по "Самопомочі". Подібні випадки вже були. 1999 року кандидати від Народного руху України Геннадій Удовенко і Юрій Костенко не могли об'єднатися, набрали по 1,5 відсотка і поховали рейтинг Руху. Так і Садовий може знищити перспективи своєї партії на осінь. Бо виборці не люблять тих, хто програє.

З другого боку, Садовий міг би сказати: знімаюся на користь Гриценка, але ми об'єднуємося і на парламентські вибори підемо широкою командою. Так міг би врятувати партію. Але Андрій Іванович занадто обережний, і це йому часто шкодить.

— Українці оцінять таку самопожертву Садового. Подібні об'єднання на базі принципів були 2004-го навколо Ющенка, хоча масштаби Гриценка менші, — каже політолог 30-річний Микола Давидюк.

— До дня виборів ще достатньо часу. Просідання рейтингів Тимошенко й Порошенка і ймовірна неявка на дільниці виборців Зеленського дають Гриценку непоганий шанс. Але це ще не перемога. Треба запропонувати новий політичний продукт. Томос теж дав Порошенку доб­рий поштовх, але далі перемог у нього не було. Так само із Зеленським, новизна якого пішла на спад. Третина виборців не визначилися. Тому потенціал росту є. Гриценкові треба задати драйв кампанії, підтримувати динаміку. За місяць можна вистрелити і взірвати рейтинг, як свого часу Макрон у Франції чи Трамп у США.

Зараз ви читаєте новину «"Гриценко, Тимошенко і Порошенко воюватимуть за друге місце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають