четвер, 18 грудня 2008 11:50

Україні загрожує дефолт

Україні загрожує дефолт

Західні інвестори оцінюють вірогідність дефолту України в 30%.

Минулої п"ятниці президент Еквадору Рафаель Корреа оголосив дефолт і відмовився виплачувати зовнішній борг держави. Тижнем раніше західні інвестори оцінювали вірогідність дефолта в Еквадорі не набагато вище, ніж в Україні.

На думку західних інвесторів, кредитні ризики України зараз просто зашкалюють. Про це красномовно свідчить прибутковість державних єврооблігацій, яка знаходиться в діапазоні від 22 до 45% річних, і значення індексу EMBI+Україна (показує різницю в прибутковості єврооблігацій України і казначейських зобов"язань США — чим він вищий, тим гірше).

Минулого четверга EMBI+Україна досяг 2438 пунктів. У той же час аналогічний показник для Еквадору дорівнював 3511 пунктам, EMBI+Росія складав 804, а EMBI+Турція — 621.

На жаль, за минулий тиждень ставлення світової інвестиційної спільноти до України не покращало — 16 грудня значення EMBI+Україна складали 2463 пункти, що є найвищим показником серед ринків, що розвиваються, не рахуючи дефолтного Еквадору.

Ще менше радує величина вартості страховки від дефолта — CDS (кредитні дефолтні свопи) — для державних єврооблігацій України. 5 грудня значення "українських" CDS вперше в історії (розраховується з кінця 2004 року) подолало відмітку в 3000 базисних пунктів, і з тих пір нижче не опускалася (рекорд зафіксований 9 грудня — 3055 пунктів), пише Дело.

Вчора CDS для п"ятирічних українських євробондів складав 3000 базисних пунктів. Це говорить про те, що якщо власник українських держоблігацій бажає застрахуватися від можливого дефолту емітента (в даному випадку це держава Україна), то він повинен буде заплатити банку-продавцеві CDS 30% від номінальної вартості бондів. "По суті, це означає, що іноземні інвестори оцінюють в 30% ризик того, що держава Україна не зможе або відмовиться виконати свої боргові зобов"язання", — пояснює заступник виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Зниження довіри інвесторів до України відбулося протягом останніх двох з половиною місяців. Ще на початку жовтня величина CDS не перевищувала 1000, а індекс EMBI+Україна знаходився в районі 800 пунктів.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує дефолт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути