четвер, 28 лютого 2008 09:15

Учені прогнозують наступникові Путіна "великі неприємності"

Учені прогнозують наступникові Путіна "великі неприємності"
Провідні російські економісти і академіки поставили під сумнів досягнення президентства Володимира Путіна і перспективність програм Дмитра Медведева. Напередодні в Інституті економіки РАН пройшла презентація доповіді "Завдання для майбутнього президента", в якій академіки розкритикували урядові плани економічного розвитку і представили власну програму для країни на 2008-2016 роки. А через декілька годин на засіданні Економічного клубу компанії ФБК експерти розвіяли міф про надзвичайні економічні досягнення Росії в 2000-2008 роках, пише "Независимая газета".

Економісти вважають, що соціально-економічний курс, що проводиться в країні, потребує перегляду. Головний висновок, який зробили учені, простий: стан економіки зовсім не такий добрий, як то кажуть. Перше і головне - влада, на їхню думку, опинилася не в змозі повною мірою скористатися вигодами сприятливої зміни кон"юнктури світових сировинних ринків. Очевидний провал - висока інфляція. Крім того, на думку учених, до "не зовсім неуспішних" і зовсім "неуспішних" можна віднести адміністративну і пенсійну реформи, реформу ЖКГ, монетаризацію пільг і забезпечення прав власності в Росії.

По-друге, так і не вдалося диверсифікувати економіку і направити ресурси у високотехнологічні сектори.

По-третє, не дивлячись на помітне зростання, примітивізація структури економіки продовжується. І, нарешті, мляво йде робота зоновлення і розвитку інфраструктурних галузей.

Академік РАН Микола Петраков вважає, що "завдання створення ефективного приватного власника як домінуючої фігури економіки не була вирішена". Дрібний і середній бізнес, за його словами, не отримав ні правової, ні економічної основи для цивілізованої конкуренції. А крупні виробництва і цілі сегменти економіки в результаті приватизації отримали монопольне положення на ринках і знизили свою ефективність.

Учені виявили ще один системний дефект російської економічної політики - це ігнорування загальноприйнятих показників якості життя - таких, наприклад, як тривалість життя, якість освіти і охорони здоров"я, рівень доходів населення.

До очевидних провалів можна віднести зростання соціальної нерівності: у 2000 році розрив між доходами найбагатших і найбідніших росіян складав 14 разів, а в 2007 році досяг вже 16 разів.

Перед новим президентом, як відзначають економісти, стоять ще складніші завдання. У короткостроковій і середньостроковій перспективах це інфляція, загроза світової фінансової кризи, корупція і нерівність. У довгостроковій перспективі - освіта, охорона здоров"я, демографія.

Зараз ви читаєте новину «Учені прогнозують наступникові Путіна "великі неприємності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути