середа, 24 січня 2024 11:07

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗМІ з'ясували, що буде в новому пакеті санкцій ЄС проти Росії

ЗМІ з'ясували, що буде в новому пакеті санкцій ЄС проти Росії
Новий пакет санкцій ЄС проти Росії стосуватиметься енергетики й алюмінію. Фото: pixabay.com

Європейський Союз готує новий пакет санкцій проти РФ. Зокрема блок намагається запровадити обмеження проти російської енергетики.

До наступного пакета санкцій ЄС проти Росії увійде продукція з алюмінію, пише Politico. Процес виплавки алюмінію вимагає величезної кількості електроенергії, а ціни на енергоносії складають до 40% собівартості продукції.

"Країни незабаром почнуть обговорювати додаткові елементи, які в цілому стануть пропозицією повної заборони", - йдеться у заяві одного дипломата, який говорив на умовах анонімності.

За даними торгової організації European Aluminium, попередні раунди санкцій не зачепили близько 85% російського експорту цього металу до ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бельгія передасть Україні частину заморожених активів РФ

Наступного місяця виповниться два роки з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У ЄС сподіваються узгодити пакет до цього часу.

"Вважаємо, було б добре мати новий пакет до другої річниці війни", - сказав виданню інший дипломат Євросоюзу.

Ще один європейський дипломат зазначив, що найбільшою проблемою для розробки санкційного пакета наразі є те, що усі великі товари вже під санкціями, а інші недоступні. Наприклад, ядерна енергетика або СПГ.

Проти санкцій щодо російської ядерної енергетики виступає Угорщина. Водночас багато інших країн ЄС, зокрема Німеччина, не підтримують санкції проти російського скрапленого газу.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав партнерів передати заморожені російські активи. Країни G7 намагаються узгодити план конфіскації $300 млрд таких активів, повідомили ЗМІ. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько $411 млрд.

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько $300 млрд заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ з'ясували, що буде в новому пакеті санкцій ЄС проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі