пʼятниця, 10 березня 2017 17:42

ЗМІ назвали проблеми, які можуть коштувати крісла міністру Насалику

ЗМІ назвали проблеми, які можуть коштувати крісла міністру Насалику
Фото: РИА Новости

Кабінету міністрів варто було б відсторонити міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика від обов'язків на період розслідування аварії на шахті "Степова", а також організувати розслідування інших проблемних ситуацій у міністерстві. Адже сукупно вони можуть стати причиною його відставки, пише "Апостроф".

Видання зазначає, що потрібно звернути увагу на офіційний штатний розклад міністерства, де всі функції з управління ключовими департаментами (вугільна промисловість, нафтогаз, ядерна енергетика, електроенергетика, а також управління соцполітики) покладені на одну людину - заступника міністра Анатолія Корзуна.

"Чи може одна людина впоратися з усією енергетикою країни на операційному рівні - питання очевидно риторичне. Про ефективність такого розподілу обов'язків говорити не доводиться", - зазначають журналісти.

Видання також зазначає, що велике питання викликає готовність відомства до ризиків недопостачання вугілля антрацитної групи з окупованої частини Донбасу.

"Одним із проявів "неконтрольованості" процесів у відомстві на ринку називають повний провал програми підготовки до осінньо-зимового періоду 2016-2017 років: необхідні обсяги вугілля і мазуту просто не були закуплені... Крім того, ще в серпні 2015 року уряд ухвалив розпорядження, за якими антрацитні блоки ТЕЦ Центренерго мають бути переведені на вугілля газової групи, яке видобувається, зокрема, й у Львівському та Волинському басейнах. Тільки в лютому 2017 року озвучили терміни реалізації цього плану", - пише "Апостроф".

Крім того, відомство допустило одразу два судові процеси, в рамках яких спробували довести до банкрутства ДП "Львіввугілля" та ДП "Волиньвугілля" - двох фактично монопольних операторів вугільних шахт у регіоні.

"При цьому ініціатором обох банкрутств виступило державне підприємство "Регіональні електричні мережі" (РЕМ). Фактично йдеться про те, що одне держпідприємство в підпорядкуванні Міненерговугілля вирішило зробити банкрутом два інших - теж у підпорядкуванні цього самого відомства", - пише видання. Рахунки "Львіввугілля" донедавна були заблоковані.

За словами голови Незалежної профспілки гірників Михайла Волинця, за цими процесами може стояти "смотрящий" за Львівсько-Волинським басейном Андрій Венгрин, колишній радник міністра енергетики Володимира Демчишина. Волинець зазначає, що процедуру банкрутства "Львіввугілля" фактично просто відклали через те, що уряд ухвалив рішення підтримати його шахти.

"Неофіційно експерти називають ймовірним "спусковим гачком" аварії саме загальну напружену, нервову обстановку, пов'язану з можливим банкрутством і невиплатою зароблених грошей", - зазначає видання.

Журналісти підкреслюють, що урядова комісія розпочаладо виконувати обов'язки лише через 7 днів після трагедії - коли всі докази були змиті водою. Крім того, досі не відсторонений від посади директор шахти "Степова" Сергій Смеречанський, пише "Апостроф".

При цьому "офіційну версію" аварії, за якою пожежа могла статися у зв'язку зі збільшенням видобування шахти для задоволення попиту в зв'язку з блокадою, потрібно сприймати доволі скептично. Адже ще в серпні 2016 року "Львіввугілля" заявляло про скорочення видобування у зв'язку з недофінансуванням модернізації. А вже в січні - раптом оголосило про намір збільшити видобуток.

"Джерела в галузі пов'язують таку різку зміну вектора не модернізацією, а особливим інтересом, який стали проявляти до шахт "Львіввугілля" правоохоронні органи - МВС, СБУ й прокуратура, які нібито почали розслідування ролі Андрія Венгріна та його партнерів у доведенні шахт регіону до межі банкрутства", - пишуть журналісти. За їхніми даними, шахти офіційно стали показувати на 25% більше видобутку, в місячному еквіваленті це близько 30 тис. т вугілля на місяць, тобто раніше це вугілля просто крали, продаючи "з-під поли".

Видання підсумовує, що в діяльності міністра Насалика потрібно детально розбиратися. Передусім, відсторонити його рішенням уряду від виконання обов'язків міністра, а по-друге, організувати комісію з розслідування його роботи або ж бездіяльності.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ назвали проблеми, які можуть коштувати крісла міністру Насалику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі