четвер, 17 лютого 2022 21:42

Зеленський вніс зміни до закону про національний спротив

Зеленський вніс зміни до закону про національний спротив
Обмеження не стосуються мисливської зброї. Фото: president.gov.ua

17 лютого президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про зміни до закону про національний спротив.

Документ вносить низку уточнень у повноваження командування сил спецоперацій Збройних cил України щодо організації руху опору, питань його фінансування та забезпечення, йдеться на сайті Верховної Ради.

"Скасовується погодження кандидатів на посаду командирів добровольчих формувань територіальних громад із органами місцевого самоврядування, на території яких функціонуватимуть такі добровольчі формування", - ідеться у повідомленні.

На громадян, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів ЗСУ. Стрілецька зброя та інші види озброєння добровольчих формувань територіальних громад та боєприпаси зможуть зберігатися лише у військових частинах сил тероборони.

Попередня редакція закону передбачала, що штатна зброя добровольців, може зберігатися не лише у військових частинах, а й в "інших визначених Кабміном місцях". Мова лише про штатну зброю та боєприпаси, які добровольці згідно з законом про основи нацспротиву отримуватимуть від ЗСУ. Мисливської зброї, яку також мають право використовувати добровольці, обмеження не стосуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські зірки почали записуватися в тероборону

Добровольчі формування, крім індивідуальної зброї, також можуть забезпечуватися іншими видами озброєння і боєприпасів.

На службу у військовому резерві у Силах тероборони ЗСУ дозволили приймати громадян, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров'я внаслідок поранень, одержаних під час виконання обов'язків військової служби.

Скасовується чинна норма про перепідпорядкування Національної гвардії головнокомандувачу ЗСУ в особливий період та повертається норма, що перепідпорядкування здійснюватиметься лише із запровадженням воєнного стану.

Уряд позбавляється повноважень визначати у разі воєнного стану порядок:

- заборони проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій;

- вилучення у підприємств та громадян телекомунікаційного обладнання, телевізійної, відео- й аудіоапаратури, комп'ютерів та інших засобів зв'язку;

- вилучення у підприємств, установ, організацій навчальної та бойової техніки тощо.

Цього тижня Зеленський також вніс зміни до Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський вніс зміни до закону про національний спротив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі