пʼятниця, 11 жовтня 2013 13:30

Заява Азарова — блеф — експерт про відмову від російського газу

Заява Азарова — блеф — експерт про відмову від російського газу
Олексій Коломієць. Фото: radiosvoboda.org

Заяви прем'єр-міністра Миколи Азарова стосовно того, що Україна може протягом кількох років повністю відмовитися від російського газу — блеф.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

"Вірити Азарову — теж саме, що й вірити Януковичу, тому би я не звертав на його заяви. Побоююсь, що продовжиться брутальна гра, яка зараз нагнітається. Це такий собі шантаж донецької влади. Вони перейшли межу, яка неприпустима, навіть для них", - наголосив експерт.

Водночас, він підкреслив, що для реалізації таких планів Азарова не достатньо просто заяв: "є відповідні напрямки диверсифікації, але от кожна з них політично дуже не виразна та суперечлива. По-друге — фінансування. По-третє — імплементація. Навіть, якщо взяти гучні заяви про реверсні поставки, то вони вже стикаються з дуже серйозними перепонами. Інші варіанти поставок — теж вимагають часу. І українські механізми не пристосовані до цього".

"Така заява Азарова — однозначно вітається, але в умовах нині діючої донецької команди — це блеф. Боюсь, що це просто непрофесіоналізм. До речі, щодо сланцевого газу. Це надпотужна альтернатива. Але це лише початок. Стабілізація триватиме, як мінімум декілька років, коли почнеться більш-менш промислове видобування", - додав він.

Нагадаємо, 10 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна в найближчі декілька років може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії, якщо чинний газовий договір не буде переглянутий.

Зараз ви читаєте новину «Заява Азарова — блеф — експерт про відмову від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі