четвер, 01 березня 2018 14:58

Заступник міністра розповів, як депутатів переконували підтримати медреформу

Заступник міністра розповів, як депутатів переконували підтримати медреформу
Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк: "Для прийняття медичної реформи із парламентом працювали професійно. Знали позицію кожного депутата. Аналізували, хто готовий її змінити". Фото: Тарас Подолян

Медичну реформу вдалося ухвалити завдяки трьом чинникам: підтримці прем'єра, рішучості в.о. міністра охорони здоров'я та правильній роботі з парламентом.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"За кілька місяців до голосування ми зустрілися з попередніми міністрами охорони здоров'я Миколою Поліщуком, Василем Князевичем, з тими, хто хотів щось зробити. Ми розпитували, де їх "збили". Вони визнали, що ми стоїмо ближче за всіх до реалізації реформи.

Ми створили коаліцію "за". По-перше, реформу підтримав прем'єр. Влітку 2016-го ми зробили йому першу презентацію. Володимир Гройсман внутрішньо сприйняв її, уловив ідею. Бо більшість міністрів були проти. Далі було багато етапів, коли його підтримка була вирішальна.

Гройсман уловив ідею, внутрішньо сприйняв її

Друге - це наш міністр Уляна Супрун (виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я. - Gazeta.ua). Її стиль - радикальний. Не на словах, а на ділі готова боротися.

Третє. У парламенті вдалося знайти підтримку. І в комітеті (парламентський комітет з охорони здоров'я. Його голова - народний депутат від БПП Ольга Богомолець - активний критик медреформи. - Gazeta.ua). Хоч ми думали через нього не буде шансів провести закон. Та у комітеті утворилася група депутатів, які вирішили бути на цій стороні. Одні люди підтримували. А другі - голосували проти, але приходили, щоб був кворум. Їхня участь була суперважлива", - каже Павло Ковтонюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Список медичних послуг, які залишаться безкоштовними після проведення реформ

Він розповів, як міністерству вдалося переконати депутатів.

"Ще один факт, який допоміг у роботі з парламентом - а вона була ключовою - ми з ним працювали професійно. Була людина від Кабміну Ярослав Железняк - у хорошому, американському сенсі - лобіст. Кожного депутата знає на ім'я, обізнаний із позицією. Аналізували, хто готовий її змінити. Організовували зустрічі. Я десь із 50-60 депутатами говорив по кілька годин. Для кожного підбирали аргументи, знали - що йому важливо у цій реформі. З кимось це була експертна розмова. Хтось із економічним бекграундом, йому така площина зрозуміла. А хтось питав: що це мені дасть у селі, коли поїду на округ", - каже заступник міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про жахи у місцевій лікарні

Ще одним сприятливим чинником називає максимальну публічність.

"Нам вдалося наробити галасу. Ми зрозуміли, поки медицина буде на дні в порядку денному суспільства, - ніякого шансу. Тому ми пішли в медіа. Нас називають міністерством "Фейсбука". Це була свідома політика, щоб про реформу говорили. Погано чи добре - не важливо. Нам це теж вдалося. І в медіа, і в громадських організацій, і серед лікарів, і в міжнародних організаціях - усі мали якусь думку про медичну реформу", - розповів Ковтонюк.

30 січня 2018 року набув чинності закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", який дає старт медичній реформі. Цьогоріч зміни відбуватимуться на первинній ланці медичної допомоги.

Повну версію інтерв'ю із Павлом Ковтонюком читайте скоро на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Заступник міністра розповів, як депутатів переконували підтримати медреформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі