пʼятниця, 29 січня 2021 20:23

За брехню в деклараціях необов'язково сидіти в тюрмі - експерт

За брехню в деклараціях необов'язково сидіти в тюрмі - експерт
Чому не діяла кримінальна відповідальність за брехню в деклараціях. Фото: Тарас Подолян

Кримінальна відповідальність стосовно декларування не діяла.

Про це в інтерв'ю зазначив юрист Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко.

"За статтею притягнули 66 осіб за мільйонів декларацій (на 27 жовтня 2020-го в Антикорупційному суді перебувало 17 кримінальних проваджень за недостовірне декларування. 111 справ розслідували. – Країна). Довести умисність важко. Декларації складно заповнити без порушень. А зруйнувати репутацію будь-якої людини можна, просто заявивши публічно, що на неї склали протокол про можливу корупцію, а фактично – за помилки у звітах", - розповів юрист.

Відповідальність має бути дієва., додав.

"У Польщі, Словаччині, Чехії, Румунії стосовно декларування вона некримінальна. Той, хто помилився під час внесення даних, необов'язково корупціонер. У випадку ж приховування великого майна чи рецидиву людину звільняють із посади, можуть конфіскувати майно. Таке покарання набагато ефективніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський раптово передумав розпускати Конституційний суд

Слова "завідомо" та "умисно" треба прибрати із закону і встановити некримінальну відповідальність. Із допустимими строками виправлення помилок у деклараціях. Встановити покарання за рецидив – звільнення та конфіскацію незадекларованого. За перше порушення, якщо не перевищили певної суми, – штраф. А за корупційні злочини, як-от хабарництво, покарання повинно бути кримінальне", - підсумував Чебаненко.

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З ОЛЕКСАНДРОМ ЧЕБАНЕНКОМ У ПОТОЧНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування та неподання декларації.

Зараз ви читаєте новину «За брехню в деклараціях необов'язково сидіти в тюрмі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі