четвер, 23 серпня 2012 21:03

Відповідальність за проблеми України мають взяти на себе і націонал-демократи - історик

Відповідальність за проблеми України мають взяти на себе і націонал-демократи - історик
Націонал-демократи у 90-х не змогли взяти на себе керування країною - історик. Фото: glavcom.ua

Відповідальність за сьогоднішню ситуацію в Україні мають нести і націонал-демократи, які на початку 90-х не змогли взяти на себе відповідальність керувати країною.

Про це сказав доктор історичних наук, професор Київського національного університету ім Т.Шевченка Володимир Сергійчук.

"Ми мусимо покласти відповідальність за те становище, яке сьогодні в Україні, і на націонал-патріотичні сили, які відмовилися свого часу взяти виконавчу владу у власні руки, коли така нагода траплялася", - пояснив він.

Історик розповів, що у 1992 році президент Леонід Кравчук погодився на вмовляння окремих демократів і прийшов на з'їзд "Руху" з указом президент про призначення В'ячеслава Чорновола прем'єр-міністром України.

"Кравчук був готовий прямо на трибуні підписати цей указ. Та коли він відкрив теку з документом, у цей момент В'ячеслав Чорновіл вискочив до трибуни і сказав: "Ми з ним співпрацювати не будемо, ми до нього ідемо в опозицію", - розповів Сергійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" назвав українців панівною нацією без мовної гостроти

"Тому покладати відповідальність треба не тільки на вихідців з учорашнього партійного апарату, треба брати відповідальність і тим, хто робив національну революцію, тим, хто страждав за неї, але у них не виявилося достатньо тверезого погляду на реалії і спроможності бути будівничими", - переконаний доктор історичних наук.

На думку експерта, це можна пояснити тим, що протягом багатьох років всієї радянської влади, політична еліта в Україні знищувалася цілеспрямовано та планомірно: чи через Магадан, чи через розстріли.

"Тому можна пояснити, що ми насправді не мали на початку 90-х років політичної еліти, яка могла б бути продуктивною господарської елітою", - наголосив Сергійчук.

Він також додав, що компартійна номенклатура не була готова і не виховувалася так, щоби мислити самостійно і творити ринкову економіку. І сьогоднішній день це також наслідок цієї неспроможності будівництві незалежної держави, переконаний історик.

Зараз ви читаєте новину «Відповідальність за проблеми України мають взяти на себе і націонал-демократи - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі