вівторок, 20 березня 2018 06:30

Угорщина висунула Україні нову умову щодо скандального закону

Угорщина висунула Україні нову умову щодо скандального закону

Угорщина знову почне підтримувати Україну, якщо Київ гарантує, що закон про освіту не вступить в силу до 2023 року і в нього будуть внесені зміни.

Про це йдеться в недавньому листі до посадових осіб ЄС і генсеку НАТО від глави угорського МЗС Петера Сийярто, повідомила його прес-служба.

"Україна повинна гарантувати, що закон, який грубо порушує права меншин, до тих пір не буде введений ні в якій формі, і протягом цього періоду проводити необхідні консультації з угорською меншиною та реалізувати те, що буде узгоджено на цих переговорах", - заявив Сийярто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина знову незадоволена намірами України

Глава зовнішньополітичного відомства зазначив, що Угорщина також вимагає юридичної гарантії виконання своїх вимог, оскільки "не дивлячись на усні обіцянки, постійно відбувається зворотне". Сийярто також зазначив, що у його країни немає інших інструментів вплинути на Україну, як блокувати її міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення і звернувся до європейських міністрів з проханням не залишатися осторонь, коли, на його думку "Україна порушує міжнародне право".

"Той факт, що Україна займає геополітично важливу позицію, не означає, що вона може не дотримуватися міжнародного права і що вона не повинна захищати меншини, що проживають на її території", - заявив глава МЗС.

Україна врахувала рекомендації Венеційської комісії щодо мови навчання у школах. Впровадження мовної статті закону "Про освіту" відтермінують до 2023-го. Це на рік пізніше, ніж було прописано у законі. Ці зміни внесуть до перехідних положень прийнятого торік у вересні документу.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина висунула Україні нову умову щодо скандального закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі