субота, 14 березня 2009 11:17

Ющенко переконував студентів в необхідності вступу в НАТО

Ющенко переконував студентів в необхідності вступу в НАТО
Президент України Віктор Ющенко переконаний, що вступ України в НАТО стане гарантом національного суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Під час зустрічі зі студентами Тернопільського національного економічного університету глава держави зауважив, що всі країни колишнього соцтабору, які отримали незалежність, прийняли рішення про вступ в НАТО - починаючи від прибалтійських країн та закінчуючи Болгарією і Румунією. "Жодна країна не повторила того, що дехто рекомендує для України, тому що в цьому є загроза втрати суверенітету. Польський народ, чеський, словацький, угорський, - всі вибрали панєвропейську модель", - нагадав Ющенко.

Це безальтернативна дорога

При цьому він відзначив, що до моделі колективної безпеки вдалися і такі країни, як Німеччина, Англія, Франція, які б могли самостійно забезпечити свою безпеку. "Але зараз такі є ризики у Європі, що без колективної моделі безпеки жодна нація не може гарантувати свою територіальну цілісність. І якщо ми вільний народ, то потрібно думати, як захистити свої цінності. У Європі знайшли оптимальну систему захисту - колективну. Північноатлантичний блок не має армії, не потрібно утримувати танки, літаки тощо. Потрібно дотримуватися загального принципу домовленостей, що коли існує загроза територіальній цілісності - те це не твоя загроза, а колективна", - сказав Ющенко.

Він висловив переконання, що свого часу українському народу вистачить мудрості зробити правильний вибір. "Зрозуміло, це не політика одного дня, адже жодна з країн, яка 73 роки була під комуністичним ярмом, швидко від комплексів вчорашнього дня не відмовиться. Можливо, це потрібно вирішувати з новим поколінням. Але у нас є один спосіб захистити національний суверенітет і територіальну цілісність - інтеграція в модель колективної безпеки. Це безальтернативна дорога", - підкреслив Президент.

За матеріалами Цензор.нет, УНИАН

Зараз ви читаєте новину «Ющенко переконував студентів в необхідності вступу в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі