четвер, 17 березня 2011 17:29

УПЦ КП підтримає національну революцію в Україні

УПЦ КП підтримає національну революцію в Україні

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет наголосив, що УПЦ КП підтримає виступ людей проти влади, "якщо це буде потрібно для збереження державності". Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Комментарии".

"Якщо це буде потрібно для збереження державності - так. Так як незалежна православна церква може існувати тільки в незалежній державі", - зазначив він.

Філарет повідомив, що виступає проти того, щоб священики УПЦ КП ставали депутатами місцевих рад, однак "оскільки зараз йде боротьба", підтримка церкві необхідна.

"Наша принципова позиція така: ні єпископат, ні духовенство не повинні втручатися в державні справи. Але оскільки зараз йде боротьба, ми потребуємо підтримки і при будівництві храмів, і при виділенні земельних ділянок під церкви. Тому краще, якщо наші представники, священики, будуть в місцевих органах влади", - зауважив він.

Такожа глава УПЦ КП заперечив інформацію, що "патріарх Філарет нібито зберігає на американських рахунках мільйони".

"Я чув, що Філарет - найбагатша людина в Європі. Ще в дев'яності роки писали, що я пішов в автокефалію, прихопивши з собою мільярди рублів. Все це, звичайно, брехня, так як за радянських часів церква не могла мати ніяких рахунків. Навпаки, у церкви відбирали все і віддавали у Фонд миру", - запевнив глава церкви.

При цьому Філарет не виключив можливе об'єднання в єдину церкву українських православних і греко-католиків.

За його словами, це можливо тільки тоді, "коли вся українська церква стане автокефальною, об'єднається в одну Помісну православну церкву і буде визнана іншими православними церквами".

"Греко-католицька церква виникла тому, що Україна перебувала під католицькою Польщею. Частина тодішнього єпископату, щоб мати рівні права з римськими єпископами, пожертвувала православ'ям і підкорилася Риму. І коли Україна стала державою, головна причина, по якій греко-католики трималися Риму, відпала. Щоправда, за ці роки православні багато в чому стали католиками, але ми рідні по крові", - сказав патріарх.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ КП підтримає національну революцію в Україні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі