четвер, 17 серпня 2017 17:30

Україні зарано сподіватися на членство в ЄС – міжнародник

Україні зарано сподіватися на членство в ЄС – міжнародник
Експерт Сергій Солодкий вважає, що в України поки немає шансів стати членом ЄС. Фото: glavcom.ua

Заявка на членство України в Європейському Союзі у близькій і середньостроковій перспективі не матиме успіху.

Таку думку Gazeta.ua висловив експерт з міжнародних відносин Сергій Солодкий.

"Подати заявку на членство в ЄС Україна може хоч сьогодні. Інше питання, що це буде негативно прийнято її країнами. В союзі панують дискусії, як організація сама розвиватиметься в майбутньому. З іншого боку, це страхи громадян ЄС щодо можливого розширення структури в цілому. Вони бояться приєднання бідної країни, яка висмоктуватиме ресурси багатших країн. Політики цих країн не хочуть мати справу з такими занепокоєннями. Є і думки, що стрімка інтеграція в НАТО чи ЄС може спровокувати ще більшу агресію Росії щодо України. Хоча, можливо, це і надуманий аргумент. Але політики ЄС рахуються з ним", – вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виборах у Порошенка не буде конкурентів – експерт

Тому заявка в найближчій і середній перспективі не матиме успіху, вважає Солодкий:

"Якщо і подадуть – це буде політичне рішення. Бо наші політики знають, що її не ухвалять. Кожній країні яка подалася, надається спеціальна анкета з чіткими критеріями та завданнями. Ми не спромоглися виконати навіть ті забов'язання, які прописані в Угоді про асоціацію (угода між Україною та Європейським Союзом про асоціацію, яка замінює Угоду про партнерство та співробітництво між Європейськими співтовариствами і Україною. Дає змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. – Gazeta.ua). Тому маємо продемонструвати успіхи або нашкодимо ще більше. А якщо хочемо вступити в ЄС, маємо провести реформи усіх сфер від політики до транспорту та безпеки. Поки це не реально".

Стало відомо, що Петро Порошенко готується до виборів на переобрання. Восени має оголосити курс на вступ до ЄС. План подачі заявки на членство Порошенко озвучив на нараді в АП.

Зараз ви читаєте новину «Україні зарано сподіватися на членство в ЄС – міжнародник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі