понеділок, 01 серпня 2022 02:58

Україна претендує на третину закордонного майна, яке привласнила РФ – Пристайко

Україна претендує на третину закордонного майна, яке привласнила РФ – Пристайко
Ексміністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів, нащо претендує Україна. Фото: РБК

Україна вимагає від Росії повернути хоча б третину закордонного майна колишнього Радянського Союзу.

Після розвалу СРСР Росія взяла на себе всі його борги в обмін на його закордонне майно. Україна погодилася з цим, але не ратифікувала документи, повідомив ексміністр закордонних справ, посол України в Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю "Суспільному".

"Зараз ми вимагаємо від Росії: ви повинні повернути хоча б третину того, що знаходиться за кордоном. Зокрема, приміщення, які розташовані в Британії. Були незаконно, на нашу думку, зареєстровані на РФ", – зазначив Пристайко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбачов жахається діями Путіна: зруйнував справу його життя

Москва так ніколи і не розкрила інформацію про закордонні активи СРСР та його борги.

"Наш аргумент був наступний: ми не проти, якщо це справедлива домовленість, тільки покажіть, що Радянський Союз винен. Покажіть активи, які є по світу", – сказав Пристайко.

Тема перерозподілу майна колишнього Радянського Союзу піднімалася ще у 2014 році. Тоді МЗС вивчав можливість висунути претензії на 16,37% від усіх активів СРСР на момент його розпаду. Проте тодішній міністр юстиції Павло Петренко виключив можливість подавання позову до міжнародного суду проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Україна претендує на третину закордонного майна, яке привласнила РФ – Пристайко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі