четвер, 18 липня 2024 18:20

Україна і Чехія домовились на 10 років. Головне - боєприпаси

Україна і Чехія уклали безпекову угоду на 10 років.

Документ у Вудстоку підписали президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Про це повідомив сайт президента.

Автор: president.gov.ua
  Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала

З початку повномасштабного російського вторгнення Чехія надала Україні військової допомоги на близько €400 млн й продовжуватиме підтримувати з такою ж динамікою протягом 10 років дії документа.

Чехія також вивчатиме варіанти постачання додаткової військової техніки з урахуванням потреб нашої країни.

Значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері. Передусім ідеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БпЛА, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки.

Чехія й надалі допомагатиме нашій державі у межах своєї ініціативи з постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм і 122 мм за підтримки країн-партнерів.

Крім того, Україна і Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала нову Стратегію морської безпеки

Країни продовжать спільну щорічну підготовку близько чотирьох тисяч українських захисників - цьогоріч і надалі в межах Місії ЄС із військової допомоги Україні (EUMAM).

Підтримка у гуманітарній сфері з боку Чехії передбачає фінансову і матеріальну допомогу для цивільного захисту та постраждалих від війни українців, зокрема внутрішньо переміщених осіб.

Чеська Республіка також чітко підтверджує свою підтримку майбутнього членства України у ЄС і НАТО.

Сьогодні президент Володимир Зеленський прибув із візитом до Великої Британії. Президент України взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти.

Україна підписала безпекову угоду зі Словенією. Загалом вже підписано 25 двосторонніх безпекових угод.

Зараз ви читаєте новину «Україна і Чехія домовились на 10 років. Головне - боєприпаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі