четвер, 23 грудня 2021 15:35

У ЗСУ пояснили військовий облік для жінок

У ЗСУ пояснили військовий облік для жінок
Йдеться про оборону держави, пояснили в ЗСУ. Фото: @GeneralStaff.ua

Взяття на військовий облік жінок - це не призов на військову службу.

Про це на брифінгу заявив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Ярослав Горбач, повідомляє Gazeta.ua.

"Сьогодні ніхто нікого не призиває на військову службу без їхньої згоди", - сказав він.

Нагадав: усіх жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену із військово-обліковою спеціальністю і придатні до проходження військової служби, беруть на військовий облік.

"До кінця 2022 року керівників підприємств, установ, організацій, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік, а також безпосередньо жінок не притягуватимуть до жодної відповідальності.

Адміністративні санкції з боку начальників адміністративних центрів комплектування не застосовуватимуть", - сказав Горбач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтримка вступу до НАТО досягла рекорду

У ЗСУ пояснили, що мета - мати чітку кількісну цифру, уявлення щодо наявних дефіцитних військово-облікових спеціальностей. "Які в разі необхідності в майбутньому можуть використати для оборони держави", - повідомив Горбач.

"Наприклад, жінка працює бухгалтером. По-перше, вона має повідомити керівника підприємства. По-друге - з'явитися до територіального центру комплектування впродовж 2022 року. І з'ясувати, чи підлягає вона військовому обліку.

Тому що є вікові обмеження, за станом здоров'я", - сказав начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Валерій Куценко.

Охочі стати на військовий облік мають написати заяву в терцентрі, надати відповідні документи, довідку з роботи. Тоді за місцем реєстрації жінки ухвалюватимуть рішення - чи підлягає вона військовому обліку. Далі - проходження військово-лікарської комісії.

Всі підприємства ведуть первинний облік військовозобов'язаних, нагадав полковник.

До переліку додають 35 спеціальностей. Наприклад, бухгалтер, працівники готельно-ресторанної галузі.

"Це нове для держави, що беремо таку велику кількість жінок на військовий облік. Але облік і служба - це геть різні речі", - пояснив Куценко.

З 17 грудня в Україні набув чинності указ Міністерства оборони про список спеціальностей і професій військовозобов'язаних. Жінок, які працюють за певними спеціальностями, відтепер ставитимуть на військовий облік.

Зараз ви читаєте новину «У ЗСУ пояснили військовий облік для жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі