пʼятниця, 27 липня 2018 08:50

У судах дозволили говорити російською

У судах дозволили говорити російською
8 років тому Віктор Янукович підписав закон про судоустрій, який дозволяв говорити російською в судах. Фото: Politeka

8 років тому, 27 липня 2010-го, екс-президент Віктор Янукович підписав закон про судоустрій та статус суддів.

Закон передбачав створення Вищого спеціалізованого суду для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду, обмеження функцій ВСУ, ліквідацію військових судів, обов'язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково.

Крім цього, новий закон дозволив використовувати в судах мову національних меншин. У ПР пояснювали, що без мовного закону стаття про регіональні мови складно впроваджується.

"Раніше у кримінальних процесах людині просто надавали за рахунок держави адвоката і перекладача на його рідну мову. Але документи російською ніхто не вів. Тепер же закон стосується і документів. Однак і зараз складно сказати однозначно - чи можна у Львові, наприклад, судитися російською мовою. З одного боку - це україномовний регіон. З іншого - у нас немає закону про мови, який визначає територію розповсюдження тієї чи іншої мови, і можна вважати, що вся територія України - це територія застосування 14-ти регіональних мов", - казав екс-нардеп Вадим Колесніченко, який переховується у Криму після анексії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Иди учи русский, националист" - провідниця відмовилася говорити українською

Мова судочинства залишилась українською. Однак суди гарантують право громадян на використання ними в судовому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють. Стаття закону про мови досі дійсна.

23 лютого 2014 року Верховна Рада скасувала мовний закон Януковича, який розширював статус регіональних мов. В Україні досі неврегульоване мовне законодавство — країна живе без закону про державну мову. У червні 2017-го у Верховній Раді зареєстрували закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Однак його не виносять у залу для обговорення.

Зараз ви читаєте новину «У судах дозволили говорити російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі