пʼятниця, 10 липня 2020 10:56

У монобільшості допускають створення нового вищого суду

У монобільшості допускають створення нового вищого суду
Торік у жовтні Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт про судову реформу, але Конституційний суд визнав неконституційними низку положень реформи. Фото: Андрій Нестеренко,iportal.rada.gov.ua

У влади є напрацювання, як забрати в Окружного адміністративного суду право розглядати скарги на рішення центральних органів влади. Про це сказав народний депутат від "Слуги народу", голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

"Як варіант, може бути створений Вищий суд з розгляду адміністративних справ. Це розвантажило б ОАСК і забрало б у нього цю специфічну категорію справ.

Є такі напрацювання, вони проговорювалися, але поки що такого рішення про створення нового суду немає. На мій погляд, реформування шляхом створення нових інституцій далеко не завжди ефективне", – цитує Костіна "РБК-Україна".

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом українська влада брала на себе низку зобов'язань у процесі проведення судової реформи. Так, команда президента Володимира Зеленського пообіцяла МВФ запровадити механізм "очищення" Вищої ради правосуддя від недоброчесних співробітників. Саме цей орган відповідає в Україні за призначення, звільнення та покарання суддів, нагадує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антикорупційний суд виніс 2-й тюремний вирок. Тепер - за розкрадання

Торік у жовтні Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт про судову реформу.

Реформа передбачала зокрема скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створювала при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики.

Цього року у березні Конституційний суд визнав неконституційними низку положень реформи.

У червні президент вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт зі змінами до закону "Про судоустрій та статус суддів".

Зараз ви читаєте новину «У монобільшості допускають створення нового вищого суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі