субота, 13 січня 2018 12:09

У Чехії другий день обирають президента

  У Чехії розпочався другий день виборів президента. Фото: Главком
У Чехії розпочався другий день виборів президента. Фото: Главком

В суботу, 13 січня у Чехії розпочався другий день президентських виборів. Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 ранку за місцевим часом і працюватимуть до 14:00, після чого почнеться підрахунок голосів.

В перший день виборів на виборчі дільниці прийшли приблизно 40% з близько 8,4 мільйона громадян країни, які мають право голосу, повідомляє DW.

Громадяни Чехії повинні вибрати президента з дев'яти кандидатів. Згідно з результатами опитувань, головними претендентами на пост глави держави є діючий президент Мілош Земан і професор хімії Іржі Драгош.

73-річний Земан відомий своїми відверто антимусульманськими поглядами. Він неодноразово підкреслював, що мусульмани не зможуть інтегруватися в європейські країни. Земан також не раз висловлювався за скасування санкцій Євросоюзу проти Росії.

Драгош виступає за поглиблення співпраці з ЄС і збереження санкцій проти РФ. Він наполягає на тому, що Прага повинна відігравати активнішу роль в Європейському Союзі і підтримує перехід Чехії на євро.

Якщо жоден з кандидатів не отримає абсолютну більшість голосів, то 26 і 27 січня відбудеться другий тур голосування. Зараз політологи не виключають саме такий сценарій подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каталонські сепаратисти визначилися відносно Пучдемона

Загальні президентські вибори проходять у Чехії вдруге. В 2013 році глава республіки обирався депутатами обох палат парламенту. Президент Чехії обирається строком на п'ять років і має швидше представницькі функції. Він може призначати суддів Конституційного суду і має обмежені повноваження в області зовнішньої політики.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії другий день обирають президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі