пʼятниця, 14 вересня 2012 14:02

Такий спосіб формування виборчих комісій застосовували ще фашисти - Небоженко

Такий спосіб формування виборчих комісій застосовували ще фашисти - Небоженко
Віктор Небоженко - в Африці політики звертаються до вуду, а в Україні підтасовують виборчі комісії. Фото: dpua.info

Виборчі комісії на виборах у Верховну Раду стануть ще більш загадковими для виборця.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Віктор Небоженко, коментуючи рішення ЦВК про те, щоб провести тільки один жереб з формування виборчих комісій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов: 40 фальшивих партій будуть формувати 90% дільничних комісій

"Це удосконалення механізму фальсифікації. Мова йде про уніфікацію і вплив на формування виборчих комісій. Це старовинний спосіб, йому вже багато років. Ще в тридцяті роки у Німеччині та Італії, при фашистських режимах, застосовували ці методи, щоб отримати потрібні результати при голосуванні. Так що це не дивно. Якщо Африка займається не чорним піаром, а звертається до вуду, то у нас не до виборців звертаються, а до такого порядку формування комісій", - розповів експерт.

Таким чином комісії стануть ще більш загадковими для виборців і громадськості, ніж воні були раніше, вважає експерт.

"Це один з головних елементів усієї виборчої кампанії. Деформація голосів виборців буде здійснюватись саме на комісії. І від цього постраждають всі політичні сили, крім Партії регіонів - і комуністи, і УДАР і Об'єднана опозиція і "Свобода". Тому, що Партія регіонів за рахунок такої системи голосування отримує фору за рахунок своїх керованих членів виборчкомів", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання про те, чому в такому випадку опозиція теж голосувала за новий закон про вибори, Небоженко зазначив, що це була їх головна помилка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович в найближчому майбутньому перетвориться на Лукашенка - Яценюк

"Вони просто не розраховували, що рівень фальсифікацій буде такий лютий. Більш того, закон мав хороші обставини пов'язані із захистом кандидата. Але тепер з ними розправляються зовсім іншим шляхом - через прокуратури, через тиск на економічні структури, і зробити тут нічого не можна. Все це передбачити не можна було, але тоді опозиція проявила певну наївність ", - вважає політолог.

Нагадаємо, вчора ЦВК прийняла рішення проводити тільки одне жеребкування щодо визначення представників партій та кандидатів у виборчих комісіях. Так само проводилось жеребкування до окружкомів, саме тоді до складу комісій не потрапили представники "Свободи" та УДАРу.

Зараз ви читаєте новину «Такий спосіб формування виборчих комісій застосовували ще фашисти - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі