вівторок, 27 вересня 2011 13:59

Змішана система завадить Януковичу створити президентську республіку - Небоженко

Змішана система завадить Януковичу створити президентську республіку - Небоженко

Змішана система на парламентських виборах буде конкурувати з орієнтацією президента Віктора Януковича на сильну президентську республіку.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Віктор Небоженко.

"Змішана система, нехай навіть у спрощенному вигляді, - обмежує адміністративні ресурси, оскільки адміністративний ресурс не може одночасно займатися і депутатами, і мажоритарники. Подвійна фасьсіфікація - це дуже складно навіть для донецьких фахівців", - зауважив експерт.

"Як тільки буде політична чи економічна криза, почне слабшати Янукович - мажоритарники перші піднімуть бунт на кораблі, оскільки вони будуть більш незалежними. Вони будуть клястися у вірності Януковичу, але як тільки він ослабне - першими на нього накинуться. Як це було з Кучмою, як було і з Ющенком", - зазначив Небоженко.

Політолог упевнений, що змішана система виборів до парламенту - це хороше рішення, оскільки "управління змішаної системи і керування мажоритарними округами дозволить хоч якось оновити низку політиків".

"Адже це ж неможливо - Мороз, Ющенко, Кравчук, Литвин - ці всі люди мало не з 1989 року в політиці. Новому поколінню українців взагалі немає місця. Важливо, що хоча б з'явилися якась частина нових депутатів. Це ж страшно - одні й ті ж особи протягом 20 років. Відчуття, що це не країна, а якийсь американський серіал ", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавринович: Янукович хоче змішану систему виборів і думку свою не змінить

У той же час, Небоженко впевнений, що влада ще не розуміє, що ухваленням у законі про вибори змішаної системи, шкодить, у першу чергу, сама собі.

"За останній рік багато що робив Янукович і Партія регіонів, після чого опинялися вони з великою проблемою - і арешт Тимошенко, і всі реформи. Все це теж їм спочатку здавалося легким і вигідним, а потім ставало великою проблемою", - підкреслив він.

"У нас уявлення, що якщо це робить влада, то вона до кінця розуміє, що робить. Не прищепився ще такий ступінь інтелекту донецьким політикам", - підсумував Небоженко.

У той же час, політолог вважає, що критика Венеціанської комісії нового українського виборчого законодавства на рішення влади не вплине, оскільки ані Янукович, ані його команда не розуміють сили міжнародної організації.

"Ті, хто сьогодні робить політику в Україні, не підозрюють про владу Венеціанської комісії, вони просто не відчувають її. Якби сказали: "Венеціанська комісії - це підрозділ МВФ", от тоді б Азаров зрозумів. Що вони можуть зробити? Нічого. Чи можуть вони нам дати гроші? Не можуть. Значить, їх слова нічого й не означають. Круті пацани, які мислять дуже простими категоріями", - додав Небоженко.

Зараз ви читаєте новину «Змішана система завадить Януковичу створити президентську республіку - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі