четвер, 05 листопада 2020 10:11

"Слуги" можуть залякувати новим Майданом у разі відмови розпуску КСУ

"Слуги" можуть залякувати новим Майданом у разі відмови розпуску КСУ
"Слугам" запропоновано говорити, що спочатку потрібно скасувати рішення КСУ. Фото: 24 канал

Якщо Верховна Рада не ухвалить законопроєкт президента Володимира Зеленського щодо Конституційного суду України або не знайде іншого рішення, то це може загрожувати відмінною безвізу з ЄС і новим Майданом у країні.

Про це йдеться в ефірних тезах, які керівництво фракції "Слуга народу" розсилає своїм депутатам для коментування ситуації навколо КСУ. Копію документа опублікував "Бабель".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді зареєстрували законопроєкт про блокування роботи КСУ

"Зараз не стоїть питання про окреме рішення. Є питання загалом про те, що було зроблено після Майдану, та після нашого приходу до влади. На столі в цих суддів не тільки земельна реформа чи мовний закон, але ще й Антикорупційний суд і банківська реформа. Якщо скасувати ці дві останні речі, Україна залишиться без безвізу та підтримки від МВФ і Євросоюзу в розпал коронакризи", - йдеться в документі.

Якщо не вирішити ситуацію з КСУ, то можливі нові вуличні протести, повідомляється в тезах "слуг".

"Це найкращий тригер для нового Майдану. Уявіть, що скажуть люди, коли Євросоюз заявить про зупинку відносин з Україною та коли МВФ залишить нас наодинці з дефіцитом державного бюджету, а він буде великим при будь-якому варіанті видаткової частини, які дискутуються. Якщо не знайдемо консенсусу й політико-правового рішення, далі можуть бути тільки вуличні заворушення. А нова політична нестабільність може дорого коштувати Україні з огляду на гібридне протистояння, яке продовжується".

Депутатам запропонували говорити, що спочатку потрібно скасувати рішення КСУ.

"Потрібно знайти таке рішення, яке в повній мірі поверне систему декларування включно з відповідальністю за порушення, а також зупинить загальний наступ на антикорупційну інфраструктуру. Це неможливе без скасування первісного рішенні КСУ, з якого все почалося".

Минулого тижня стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за невірогідне декларування.

У парламенті з'явилася заява від імені народних депутатів із закликом до суддів КСУ добровільно скласти повноваження. 3 листопада вона набрала необхідну кількість підписів народних депутатів.

4 листопада голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія разом з іншими нардепами приніс до КСУ заяву зі зверненням до 11 суддів КСУ.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Зеленський сказав, що, якщо депутати відмовляться звільняти суддів Конституційного суду, може відбутися розпуск Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" можуть залякувати новим Майданом у разі відмови розпуску КСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі