неділя, 04 липня 2010 13:24

РосУкрЕнерго не повернеться на газовий ринок - експерт

РосУкрЕнерго не повернеться на газовий ринок - експерт

Керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що рішення Стокгольмського суду щодо суперечки між РосУкрЕнерго і "Нафтогазом" ніяк не вплине на газовий ринок України. Про це він заявиви у розмові з кореспондентом Gazeta.ua.

"Рішення суду не має виконуватися негайно, - зазначає експерт. - Принаймні цьогорічний баланс газу ніхто не мінятиме. Інакше утвориться велика діра. Та й одномоментно такий обсяг газу (11 млрд кубів) неможливо забрати".

На думку Михайла Гончара, повернення на український ринок РосУкрЕнерго не має ніякого економічного сенсу.

"Ця схема була ефективною у період, коли компанія-посередник оперувала дешевим туркменським газом, а його вартість і споживання у Європі стрімко росла, - каже Михайло Гончар. - Тоді компанія паразитувала на газових потоках з Центральної Азії в Росії і Європу. За нинішньої вартості газу це неможливо. До того ж "Газпром" не збирається ділитися із кимось газовими потоками".

Експерт зазначає, що Туркменістан з кінця минулого року переорієнтовує свої газові потоки у східному напрямі. Протягом 2-3 років буде введений в експлуатацію газопровід Туркменістан-Китай.

"Для самого "Газпрому" туркменський газ перестав бути прибутковим, - наголошує Михайло Гончар. - Бо туркмени ставлять занадто високу ціну".

8 червня Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав "Нафтогаз України" повернути РосУкрЕнерго 12,1 млрд куб. м газу і сплатити компанії штрафні санкції у розмірі $4,5 млрд. Також суд вимагає повернути трейдеру РосУкрЕнерго право транспортувати й зберігати газ в українських підземних сховищах до 2030 року.

Арбітраж визнав, що НАК "Нафтогаз України" не має права розірвати контракт 3/04 "Про обсяги й умови закупівлі природного газу в підземні сховища, його збереження, відбору й транспортування в 2005-2030 роках". Відповідно до контракту, РосУкрЕнерго щорічно має право постачати на кордон з Україною 10 млрд. куб. м газу.

Зараз ви читаєте новину «РосУкрЕнерго не повернеться на газовий ринок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі