вівторок, 28 вересня 2021 20:23

"Росія залишиться для Німеччини на першому місці" - експерт

"Росія залишиться для Німеччини на першому місці" - експерт
Володимир Горбач: "Персональний фактор у політиці, зокрема у німецький, звісно, важливий. Ангела Меркель була непересічним політиком. Але результати виборів свідчать, що з її відходом все залишиться приблизно так само". Фото: Радіо Свобода

Німеччина збереже свою "східну політику" й після перемоги соціал-демократів на парламентських виборах. Росія залишатиметься її пріоритетом.

Про це Gazeta.ua розповів політичний аналітик Володимир Горбач.

"Той феномен, який називається "східна політика Німеччини", буде продовжений соціал-демократами. Загальнодержавний підхід, за яким Росія для Німеччини на першому місці, збережеться. Україна буде на другому плані у східному векторі німецької зовнішньої політики. Цю політику німці зараз оцінюють як найбільш прийнятну і не робитимуть роботи над помилками. Будуть приводи для переоцінки – найперше це "Північний потік-2", але якихось різких змін очікувати не слід, принаймні найближчим часом", – каже він.

Глобальних змін для Німеччини очікувати не варто, каже експерт.

"Персональний фактор у політиці, зокрема у німецький, звісно, важливий. Ангела Меркель була непересічним політиком. Але результати виборів свідчать, що з її відходом все залишиться приблизно так само, якогось тектонічного зламу в німецькому політикумі не відбудеться. Новим канцлером найвірогідніше стане Олаф Шольц, який в уряді Меркель був міністром фінансів, хоч і представляє її політичного конкурента – Соціал-демократичну партію. Швидше за все збережеться коаліція соціал-демократів і "християнських демократів", - пояснює Горбач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори у Німеччині. Експерт розкрив сценарій, за якого "Північний потік-2" заблокують

Двом партіям між собою буде легше домовитись. Ангела Меркель після минулих виборів робила спробу домовитися з "зеленими" і "вільними демократами", але ця ідея не мала успіху. Такий самий результат очікує Олафа Шольца, вважає експерт.

"З відходом Ангели Меркель у Європейському Союзі може бути певний "вакуум впливів". Тим більше що наступного року відбудуться президентські вибори у Франції. Емануель Макрон може зробити спробу перехопити лідерство у Німеччини і піти на вибори як неформальний лідер Євросоюзу", – каже він.

Якщо збережеться коаліція між ХДС і соціал-демократами, то у Німеччини залишаться дуже сильні впливи на процеси в ЄС. Знайти заміну Ангелі Меркель на посаді неформального лідера Євросоюзу німецька сторона спробує, і кандидатом у такі лідери цілком може бути Олаф Шольц, підсумовує Горбач.

У неділю, 26 вересня, в Німеччині відбулися парламентські вибори. З цими виборами завершилася епоха 16-річного перебування при владі Ангели Меркель.

Найбільше голосів – 25,7% – отримала Соціал-демократична партія, опозиційна Ангелі Меркель. Партія "Християнсько-демократичний союз" отримала 24,1% голосів, партія "Союз-90/Зелені" – 14,8%. За результатами останніх опитувань 40% німців не знали, за кого голосувати.

Зараз ви читаєте новину «"Росія залишиться для Німеччини на першому місці" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі