середа, 25 серпня 2021 14:55

Росія хоче зруйнувати Україну "особливими статусами", їх не буде - "слуга"

Росія хоче зруйнувати Україну "особливими статусами", їх не буде - "слуга"
Тимчасово окуповані райони, коли повернуться під український контроль, будуть розвиватися в межах реформи децентралізації, як і інші регіони. Фото: Reuters

Жодного окремого статусу тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей не буде в змінах до Конституції щодо децентралізації. Про це заявив народний депутат від "Слуга народу", голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

"Жодного статусу ОРДЛО в документі не буде. Це чітка позиція президента України й комітету Верховної Ради.

Країна з 2014 року проводить реформу децентралізації. Вона передбачає збільшення повноважень для органів місцевого самоврядування і можливостей розвитку всіх регіонів", - цитує депутата "Укрінформ".

Тимчасово окуповані райони, коли повернуться під український контроль, розвиватимуться в рамках реформи децентралізації, як і інші регіони.

"Немає жодних підстав, крім фантазій і потреби зруйнувати українську державність із боку Російської Федерації, імплементувати спецстатус ОРДЛО в Конституцію.

До того ж не буде жодних "гачків", щоб це можна було реалізувати в інший спосіб", - сказав нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський окупант забирається - потім вибори. Уряд написав законопроєкт

Відповідаючи на запитання, якими будуть запобіжники, щоб місцеві ради в регіонах країни не ініціювали рішення, що виходять за межі їхніх повноважень і суперечать інтересам держави, Безгін зазначив: "Запобіжником із боку держави має бути префектура чи обласна та районна адміністрації з координаційно-наглядовими функціями. Якщо рішення місцевих рад загрожуватиме територіальній цілісності, буде миттєва реакція".

За впровадження посади префекта його головна функція буде - координувати й наглядати за законністю ухвалених рішень на місцях.

Якщо депутати територіальної громади намагатимуться ухвалити рішення, які порушують права і свободи громадян, то префект як представник центральної влади має втрутитися в ситуацію і завадити цьому.

"Верховна Рада має розглянути оновлений проєкт змін до Конституції в листопаді чи грудні цього року.

Документ мають підтримати 300 народних депутатів. І в цей момент упирається весь процес. Необхідний компромісний текст, що задовольнить велику кількість політичних стейкголдерів", - сказав Безгін.

У День Незалежності України російські окупанти вбили на Донбасі українського воїна - 38-річного Олександра Аксьонова.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче зруйнувати Україну "особливими статусами", їх не буде - "слуга"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі