вівторок, 23 квітня 2024 20:46

Російські гроші за кордоном "розмерзлися"?

Російські гроші за кордоном "розмерзлися"?
gettyimages.com

Кремлівська провокація щодо активів, які заблокував Захід, свідчить про те, що росіяни тепер намагаються використати їх як інформаційну зброю.

Лист на мільйони

Російські пропагандистські ЗМІ повідомили про сенсацію: Швейцарія нібито розблокувала раніше "заморожені" російські активи на суму 290 мільйонів швейцарських франків (близько $318 млн). Перед цим був лист президентки Швейцарії Віоли Амхерд до президента Росії, в якому йшлося і про фінансові питання. Джерела країни-агресорки посилалися на офіційну інформацію швейцарського уряду, але західні ЗМІ цього не підтверджували. Поодинокі публікації в англомовних джерелах пояснювали розблокування зняттям санкцій з деяких фізичних та юридичних осіб.
Далі розпочався справжній детектив. Як з'ясували журналісти швейцарського видання Blick, лист справді був, але він зачіпав декілька тем з урахуванням нового терміну повноважень президента Росії. Зокрема, містив заклик до "діалогу у складні часи", - повідомили офіційні джерела видання. Журналісти відзначили, що це не перший випадок, коли президент письмово звертається до лідерів тоталітарних держав. Наприклад, аналогічні листи були спрямовані до Ірану та до Туреччини.

Банальний вкид у небанальний час

Отже, повідомлення схоже на вкид російської пропаганди. Але навіщо? У відповіді на це запитання - ключ до розуміння цього та майбутніх російських фейків. 17 квітня 2024 року парламент Швейцарії проголосував проти приєднання уряду країни до створеної у 2022 році Міжнародної групи з дотримання антиросійських санкцій, в якій уже є США, Австралія, ЄС, Канада, Великобританія, Італія, Японія, Німеччина, Франція. Група займається пошуком та "заморожуванням" по світу активів фізичних та юридичних осіб Росії.
Ініціативу подала Партія зелених. У парламенті 100 голосами проти 80 вирішили, що, в очікуванні Глобального саміту миру,
Швейцарії краще залишити свій нейтральний статус. По санкціях Швейцарія і так співпрацює.
Але вкид Росії про нібито "розморожені" активи може багато що змінити.

Спровокувати на відповідь

По-перше, Кремль так і не дав офіційної відповіді на лист президентки Швейцарії. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров нещодавно назвав Швейцарію "ворожою країною". За офіційного нейтралітету країни ці сигнали незадоволення на її адресу видаються немотивованими. Утім, достатньо заяви чи дії, яку можна трактувати як "ворожу", і Росія (на словах) оскаржуватиме нейтралітет Швейцарії.
По-друге, вкид про "розморожені" активи РФ змусив Швейцарію озвучити обсяги насправді "заморожених" коштів країни-агресорки.

Виявилося, це близько 5 мільярдів 800 мільйонів швейцарських франків. На початку російського вторгнення в Україну ця сума складала на 1 мільярд 700 мільйонів франків більше.


Як пояснив Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань на брифінгу у вівторок, 23 квітня, коливання сум пояснюється втратою вартості заблокованих активів, зокрема, цінних паперів.

Кремль проти локації миру?

Ці заяви дають підстави російській владі стверджувати, що нейтралітет Швейцарії нібито умовний і тому країна не може бути вдалим майданчиком для Глобального саміту миру. Адже саме нейтральний статус є ключовим чинником вибору Швейцарії. Наприклад, міністр юстиції Беат Янс зазначив - його країна зацікавлені зберегти нейтралітет у світі, який дедалі більше поляризується. "Переваги цього можна побачити відносно українського мирного саміту", - наголосив він.
Можна припустити, Кремль веде гру проти проведення цього саміту у Швейцарії. Однак підстави вважати цю країну "ворожою" у Росії більш ніж вагомі. За оцінками фахівців, загалом у цій країні російських активів на суму понад 150 мільярдів швейцарських франків, плюс 7 мільярдів франків російського Центробанку. "Заморожені" на даний час кошти - крапля у морі. Тому Путіну, за великим рахунком, немає за що ображатися на швейцарців.

Страшилка для миротворців

Але ухвалення Конгресом США закону про надання президенту права направляти "заморожені" активи РФ Україні змінює ситуацію і може стати потужним чинником впливу на Швейцарію, як і на інші країни, у питанні подальшого розпорядження "замороженими" активами країни-агресорки.
Раніше ми показали, що Росію хвилює у голосуванні Конгресу США (як, напевне, і Сенату - 23 квітня) саме фінансове питання. Лише у березні 2024 року західні країни заблокували майже половину золотовалютних резервів російського Центробанку. Якщо судити за окремими сигналами з російського інформпростору, там очікують, що Сенат не підтримає закону про конфіскацію "заморожених" активів РФ. Нюанс полягає у тому, що країна-агресорка на це симетрично у плані фінансів не здатна: західні структури вивели свої активи, особливо американські. Тож єдині, хто може постраждати від "відповіді" РФ на конфіскацію - європейці, котрі не такі радикальні у сенсі вилучення російських активів, як США. Відтак Росія намагається одночасно і протидіяти Глобальному саміту миру, і зберегти свої гроші. А відповідати за її гру довелося, поки що, Швейцарії.

Зараз ви читаєте новину «Російські гроші за кордоном "розмерзлися"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі