четвер, 14 грудня 2023 15:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"Рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві" - Зеленський виступив на доленосному саміті ЄС

"Рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві" - Зеленський виступив на доленосному саміті ЄС
Президент України Володимир Зеленський виступив засіданні Європейської ради. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликавши лідерів Європейського Союзу не вагатися й ухвалити рішення, обіцяне Україні, про початок переговорів щодо членства.

Глава держави виступив по відеозв'язку на зустрічі Європейської ради (саміті ЄС). Зеленського цитує "Інтерфакс-Україна".

"Нині не час для напівзаходів і коливань", - заявив Зеленський.

"Європа ухвалила сильні рішення й ефективно їх реалізувала. Я вдячний за таку силу в Європі. І дуже важливо, щоб Європа сьогодні не впала у нерішучість. Ніхто не хоче, щоб Європу вважали такою, що не заслуговує на довіру. Або як нездатну ухвалювати рішення, які вона підготувала сама", - сказав президент.

"Сьогодні той день, коли рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві", - заявив Зеленський.

"У Європі не зрозуміють, якщо задоволена посмішка Путіна стане нагородою за зустріч у Брюсселі", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зідзвонився з Туском: про що говорили

Зеленський нагадав, що цими днями спілкувався з багатьма з лідерів ЄС.

"Ми говоримо про обіцяне рішення. І я не почув жодних контраргументів, чому нам не реалізувати б план, узгоджений усією Європою. Минулого року Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися далі. Ми ухвалили ключові закони. Ви всі, наголошую - всі, добре знаєте, що ми виконали всі зобов'язання", - сказав президент.

"І було ясно позначено в графіку ЄС - сьогодні день політичного рішення у відповідь на те, чого ми досягли. Йдеться про відкриття переговорів про вступ України. А в березні наступного року - затвердження переговорних меж для просування вперед. Жодної бюрократії. Усе дуже ясно", - заявив Зеленський.

Це рішення потрібне людям в окопах, які збивають дрони й ракети щоночі, сказав президент.

"Усім тим, хто працює, щоб діти могли навчатися навіть в умовах постійного російського терору. А лікарі могли рятувати життя, навіть коли Росія намагається зруйнувати наші енергетичні або комунікаційні системи", - заявив Зеленський.

"10 років тому в Україні люди піднялися під прапорами Євросоюзу. Для них це було символом істини, і воно має залишатися таким. Я прошу вас сьогодні про одне - не зраджуйте народ і його віру в Європу", - сказав президент.

Саміт ЄС 14-15 грудня в Брюсселі розглядатиме початок переговорів про вступ України до ЄС і середньострокову фінансову допомогу Україні, повідомила "Європейська правда".

Торік 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні і Молдові статус кандидата на вступ до блоку.

8 листопада Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України і Молдови до ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Рішучість буде або в Брюсселі, або в Москві" - Зеленський виступив на доленосному саміті ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі