вівторок, 23 квітня 2024 23:49

Рада зробила перший крок до спрощення торгівлі вживаними автомобілями

Рада зробила перший крок до спрощення торгівлі вживаними автомобілями
Ринок уживаних автомобілів до війни становив 1,7 млн автомобілів на рік. Фото: Укрінформ

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який має спростити торгівлю вживаними автомобілями.

Про це повідомив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які автомобілі купували українці у березні

До набуття законом чинності компанії-торговці вживаними автомобілями зобов'язані після купівлі реєструвати авто на себе. Це вимагає візиту до сервісного центру МВС та отримання номерних знаків, а також постановку машини на облік у ТЦК та зняття з нього після продажу.

Однак на практиці комісійні майданчики, викуповуючи авто, не укладають офіційний договір купівлі-продажу, а беруть нотаріальну довіреність у колишнього власника. Перереєстрація відбувається після того, як в машини з'являється покупець, тому ці операції ніде не фіксуються і з них не сплачуються жодні податки.

За новими правилами власник привозитиме автомобіль на комісійний майданчик. Там проводитиметься перевірка і оцінка машини, а також укладання договору-продажу без візиту до сервісного центру МВС. Продавець одержує кошти за продаж авто, а компанія, яка перепродує автомобілі, стає його юридичним власником, при цьому номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію залишаються незмінними.

Після того, як з'являється покупець на авто, компанія укладає з ним договір купівлі-продажу, після чого відбувається перереєстрація машини у сервісному центрі МВС.

Ринок уживаних автомобілів до війни становив 1,7 млн автомобілів на рік, 2023 року – 780 тис., а 2024-го очікується зростання до 1,5 млн

При цьому лише 2,5 % авто з пробігом продають "у білу". Від продажу автомобіля "в білу" державу отримує в середньому 19,8 тис. грн. Від продажу "в чорну" – 0. Але для роботи "білого ринку" є перешкода – вимога додаткової реєстрації авто на посередника з купою непотрібних довідок.

Зараз ви читаєте новину «Рада зробила перший крок до спрощення торгівлі вживаними автомобілями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі