середа, 30 грудня 2020 09:20

Робота НАЗК розблокована. За брехню у деклараціях - кримінал

Робота НАЗК розблокована. За брехню у деклараціях - кримінал
Електронне декларування було умовою надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом. Фото: sud.ua

Роботу Національного агентства з питань запобігання корупції розблоковано, а за брехню в електронних деклараціях повернуто кримінальну відповідальність. Відповідні закони сьогодні набрали чинності.

Документи вчора опублікували у виданні "Голос України". Вони набрали чинності з дня, наступного за днем ​​оприлюднення, пише "РБК-Україна".

Відновлення повноважень НАЗК.

НАЗК виявляє ознаки корупційних і пов'язаних з корупцією правопорушень. Зокрема щодо вчинення такий дій суддями або суддями Конституційного суду.

Відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Визначений порядок контролю, повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, додаткові заходи фінконтролю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд знову береться за е-декларування. За поданням колишніх "регіоналів"

Відповідальність.

За умисне неподання декларації - штраф від 2,5 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 42,5 тис. до 51 тис. грн - або громадські роботи від 150 до 240 год. з позбавленням права обіймати посади до 3 років.

Такий самий штраф, якщо відомості в е-декларації відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб - від 1,3 до 9 млн грн.

Якщо відомості відрізняються від достовірних на понад 4 тис. таких мінімумів - 9 млн грн - штраф від 3 до 5 тис. мінімумів - 51-85 тис. грн - або громадські роботи від 150 до 240 год., або обмеження волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати посади до 3 років.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування.

Через це президент Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО. Йшлося про загрози національній безпеці.

Вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

4 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. Передбачається штраф й обмеження волі. Раніше також передбачалося тюремне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Робота НАЗК розблокована. За брехню у деклараціях - кримінал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі