вівторок, 28 січня 2020 21:30

П'ять партій отримали з бюджету 467 млн грн

Парламентські партії отримали з бюджету повне відшкодування своїх витрат на виборчу кампанію. Центральна виборча комісія у січні перерахувала їм 467 млн грн.

Кошти ЦВК перерахувала у повному обсязі, пише рух "Чесно"

За законом, з бюджету компенсується 100% витрат кожної з партій, яка подолала 5% бар'єр та пройшла до Верховної Ради.

Найбільшу компенсацію отримала "Слуга народу" – 114,6 млн грн.

Найменше - "Опозиційна платформа – За життя" (60,3 млн). Саме стільки офіційно витратили під час парламентських виборів з виборчого рахунку.

  Штаби й надалі покривають значну частину витрат із сірої каси, кажуть у "Чесно".
Штаби й надалі покривають значну частину витрат із сірої каси, кажуть у "Чесно".

Максимальна сума компенсації обмежується лише фактичними офіційними витратами та встановленим у законі лімітом на витрати, а це майже 375,6 млн грн (90 тис. мінімальних зарплат). Тож жодна партія офіційно не витратила навіть третини від встановлених законом лімітів.

"Вартість виборів зростає в усьому світі. В теорії, зважаючи на таку норму, партії мають стимул бути доброчеснішими. Адже чим більше коштів відображено у звітності, тим більше отримають як відшкодування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про "чорну касу" тихенько забули, бо замараними виявляться усі

На практиці прозорішою виборча кампанія не стала. Штаби й надалі покривають значну частину витрат із сірої каси, зокрема, на агітаторів, спостерігачів, членів виборчих комісій, технологів, приховану рекламу в медіа, соцмережах.

Відкритим залишається і питання походження коштів, які витрачаються на кампанії.

Низка журналістських розслідувань доводить, що люди та бізнес, які офіційно фігурують у фінансовій звітності, найімовірніше, перераховували партіям не власні кошти. Усе це не стільки аргумент за скасування норми про відшкодування, скільки сигнал про те, що умови для отримання цих коштів мали би бути жорсткішими, а перевірка партійної та виборчої звітності - ґрунтовнішою", - кажуть у "Чесно".

На виборчу кампанію партії офіційно витратили понад 900 млн грн. Витрати мажоритарників становлять ще 477,8 млн. Однак третина звітів мажоритарників недоступні, тож сума неповна.

У Верховній Раді 9-го скликання працюють 423 народні депутати. 252 – представники фракції "Слуга народу", 44 – "Опозиційної платформи – За життя", 26 – "Європейської солідарності", 24 – "Батьківщини", 20 – "Голосу", 23 – групи "За майбутнє". Свою роботу почали 29 серпня.

Зараз ви читаєте новину «П'ять партій отримали з бюджету 467 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі