четвер, 19 листопада 2020 18:54

Проти керівництва УЗ готуються протести профспілок: підприємство заглиблюється в кризу

  Фото: uz.gov.ua
Фото: uz.gov.ua
Сьогодні в УЗ складається критична ситуація. Частина співробітників української залізниці вже не працюють повний тиждень і отримують нижчу заробітну плату. Про керівників середньої ланки, які вже повністю демотивовані, розповів глава Дорожньої профспілкової організації Вільні профспілки машиністів Південно-Західної залізниці Андрій Бойкачев.

За його словами, на тлі збитків ДП, керівництво УЗ економить на співробітниках.

"Економлять гроші. А люди звільняються. Мені болить те, що звільняються професіонали з дуже активною позицією. А залишаються ті, які більше ніде не можуть себе реалізувати. Водночас ніякого діалогу з керівниками УЗ у нас немає. Усі наші листи не розглядають, ігнорують", - розповів він.

За даними Профспілки залізничників і транспортних будівельників України, заборгованість УЗ перед співробітниками становить 700 млн грн.

Працівники звинувачують керівництво Укрзалізниці, в особі Володимира Жмака і його топменеджерів, у порушенні Галузевої угоди.

Бойкачев каже, що профспілки вже готові виходити на протести.

"Головне, щоб це принесло результат", - сказав він.

Борги по зарплаті і звільнення співробітників УЗ відбуваються на тлі рекордного зростання збитків підприємства, які тільки в сфері вантажних перевезень за жовтень зросли на 400 млн грн. Хоча цей напрям вважається найприбутковішим у компанії. І було таким, поки його не очолив грузин Іраклій Езугбая.

Зазначені збитки іноземний "реформатор" спровокував рішенням про зниження вагонної складової тарифу, пояснює "Капітал".

Якщо торік у жовтні на один зерновоз вона становила 1500-3000 грн, а сьогодні - знижена до 530 грн.

  Фото: golos.ua
Фото: golos.ua

Таким чином, дохід у минулому жовтні на вагон складову по зерновозу був 253 453 760 грн. Цього року - 59 898 636. Сума збитків УЗ тільки за один місяць, отже, становить 193 555 124 грн. Аналогічна ситуація відбувається і з піввагонами. Там збиток УЗ за місяць досяг понад 190 млн грн.

Економісти дії Езугбая називають тиском на український бізнес і підозрюють його у свідомому банкрутстві підприємство.

Нагадаємо, що каденція Езугбая як керівника грузинської залізниці закінчилася звільненням людей, скороченням їх зарплат і масовими пікетами. 2012 року він втік з Грузії, а сьогодні заочно арештований Тбіліським судом за розкрадання на ж/д порядку $40 млн.

Зараз ви читаєте новину «Проти керівництва УЗ готуються протести профспілок: підприємство заглиблюється в кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі