понеділок, 24 травня 2010 11:27

Придністров'я потрібно було приєднувати на початку 90-х

Придністров'я потрібно було приєднувати на початку 90-х

Лідер організації "Братство", учасник Придністровського конфлікту на початку 90-х Дмитро Корчинський вважає розмови навколо можливого приєднання Придністров'я до України "фантастикою журналістів".

Про це він заявив в коментарі Gazeta.ua.

"Нажаль, це поки що лише розмови і фантазії журналістів. Але було б звісно непогано, якби Придністров'я потроху інтегрувалося б в Україну. Це було б в усіх відношеннях правильно. Навіть якщо йдеться не про політичну інтеграцію, а принаймні включення у гривневу зону і перенесення митниць на Дністер."

Корчинський вважає, що за нинішніх умов говорити про політичне приєднання Придністров'я не доводиться. На його думку доцільнішою була б економічна інтеграція.

"Зараз це фантастика. Такий момент був упущений на початку 90-х років, коли під шумок можна було це діло організувати. Тим більше, що Верховна Рада Придністров'я свого часу приймала рішення і звернення до ВР України про включення Придністров'я до складу України. Але час пройшов і тепер, у теперішній політичній ситуації таке неможливо. Тому треба йти шляхом економічної і культурної інтеграції". Це налагодження максимальної співпраці в економічній сфері, відмова від тактик економічної блокади. А Україна часто вдавалась до неї, знищення митних постів. Потрібно йти не декларативним шляхом, а фактичним. Але ні на один з них зараз Україна не стане", - переконаний Корчинський.

Екс-кандидат у президенти вважає, що Україна має значні ресурси для посилення своїх позицій у цьому регіоні, але не використовує їх.

"Верхівка Придністров'я завжди була налаштована прагматично, а не проросійськи. У них були великі проблеми. Їм потрібно експортувати придністровський метал, електроенергію, продукцію сільського господарства. Для того треба ставити митний штамп. Крім того, зберігається залежність від російського газу. У них величезний борг перед Газпромом. Зберігається вірогідність відновлення збройного конфлікту. Довгий час вони не хотіли сильного зближення з Росією. Навпаки, їм в усіх відношеннях було вигідніше зближення з Україною. Але Україна зробила все, щоб їх відштовхнути. Тому інакше ніж російських обійм для придністровського керівництва не існує. Тому єдиним об'єктом співпраці для них залишається Росія. Україна завжди мала можливість конкурувати з Росією за вплив на керівників невизнаної республіки, але ніколи ними не користувалась", - зазначив Корчинський.

"Принаймні це був би початок справжньої зовнішньої політики України. Це збільшення авторитету. Ми стали б важливим гравцем в Балкансько-чорноморському регіоні, де зав'язуються вузли європейської політики. Грати на цьому полі дуже важливо. В економічному сенсі Придністров'я - це промислово розвинутий регіон. І від інтеграції та співпраці з ним було б багато користі", - вважає політик.

"Це була б і відповідь нахабній політиці Румунії. На дискримінацію нашої нацменшини, на видачу румунських паспортів у Чернівецькій області. Тим більше ми нічим їх більше в'їсти не можемо. Тим більше, що після Росії - це найбільш недружня до нас країна", - підкреслив Корчинський.

Зараз ви читаєте новину «Придністров'я потрібно було приєднувати на початку 90-х». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі