понеділок, 29 жовтня 2012 22:50

Президентом швидше стане Порошенко, ніж Яценюк чи Кличко - експерт

Президентом швидше стане  Порошенко, ніж Яценюк чи Кличко - експерт
Борис Кушнірук Фото: dni.com.ua

Влада не матиме в парламенті конституційної більшості у 300 голосів. Більшість "регіони" сформують, але парламент вже не буде таким слухняним. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав економіст Борис Кушнірук, 44 роки, коментуючи результати екзит-полів парламентських виборів.

"Свобода" здивувала?

- Так. Їх результат означає, що суспільство радикалізується. Звісно, рейтинг "Свободи" це заслуга не тільки їх, а й влади. Але прихід таких політичних сил до парламенту - ознака поганого тону для будь-якого європейського суспільства.

Наскільки єдиними будуть опозиційні партії та лідери?

- Три опозиційні сили будуть більш-менш єдині на початку діяльності нової Ради. Далі їх можуть розвести президентські вибори. Для Яценюка націоналістична "Свобода" - це чемодан без ручки. Із ними він ніколи не виграє президентських виборів. Тим більше, "Свобода" не зможе зробити президентом Тягнибока, а тому гратиме в свою гру, буде вільна в своїй риториці.

Результат Кличка виглядає закономірним. Є таке враження, що від "УДАРу" очікувалось більше?

- Перед виборами було відчуття, що "УДАР" наближається до Об'єднаної опозиції, але це були лише побажання самих "ударівців". Питання: куди пішов їхній потенційний електорат? До "Свободи". За це треба дякувати і "Свободі", і Об'єднаній опозиції. Їм вдалось нав'язати суспільству думку, що "УДАР" складається з тушок.

Як щодо президентських амбіцій лідерів опозиційних партій?

- В "УДАРі" є люди, які хочуть робити Кличка президентом. Але чомусь я в це не вірю. Тягнибок на президентських виборах також програє Януковичу. Найцікавіше, що й Яценюк не дуже реальний противник для Віктора Федоровича. Арсеній не може бути простим, коли треба бути простим. Він не може бути спокійним, коли треба бути спокійним. І я сумніваюсь, що з такими якостями він переможе Януковича.

Які варіанти відкриваються перед Януковичем?

- У нього багато варіантів, він же президент в президентсько-парламентській республіці. Перший, найбільш конфліктний, передбачатиме, що Янукович намагатиметься переобратися на другий термін. Другий – зміна Конституції з подальшим обранням президента в парламенті. Виглядає доволі сумнівно, бо для цього потрібно, по-перше, внести зміни до Конституції, по-друге, забезпечити обрання Януковича президентом в парламенті.

Третій, передбачає повернення чинності Конституції зразка 2004 року. В цьому випадку головною фігурою знову стає прем'єр-міністр. Маючи парламентську більшість, цілком можна забезпечити контроль над всіма гілками влади і після президентських виборів у 2015 році. Досягти цього буде відносно нескладно. Четвертий, обрання президентом погодженого з "сім'єю" Януковича та основними олігархами наступника. Цей варіант найбільш спокійний для подальшого розвитку країни, але в той же час він виглядає на даний час не дуже реалістичним. Потрібна щонайменше згода самого Януковича, який, схоже, навіть не припускає ймовірність втрати влади в 2015 року.

Від виборів все ж чекали визначення того, хто ж стане потенційним конкурентом Януковича у 2015 році. На ваш погляд, у кого з опозиції кращі стартові умови?

- Ми не в Росії чи США. Це там може бути пітерським полковником чи техаським губернатором, і швидко стати президентом. У нас треба пару раз зайти у владу, потім пару раз вийти з неї. Так побудовані структури. Тому альтернатива Януковичу має бути давно засвічена в політиці, наприклад, у парламенті чи уряді. Президентом швидше стане така людина, як, приміром, Порошенко, ніж Яценюк чи Кличко.

Зараз ви читаєте новину «Президентом швидше стане Порошенко, ніж Яценюк чи Кличко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

162

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі