середа, 24 січня 2018 15:38

Представник США узгодив з Порошенком важелі впливу на РФ — експерт

Представник США узгодив з Порошенком важелі впливу на РФ — експерт
Петро Олещук: Америка демонструє увагу до української позиції щодо Мінських домовленостей / Фото: Цензор.НЕТ

Ключове питання, яке Курт Волкер обговорював з Порошенком — це його зустріч з радником президента РФ Владиславом Сурковим. Представник США неодноразово попередньо говорив з представниками України.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповідає політолог Петро Олещук.

"Це демонструє увагу до української позиції щодо Мінських домовленостей. Їх реалізація була однією з ключових тем зустрічі з нашим президентом і це буде обговорюватися і з представником Путіна" - говорить він.

Експерт вважає, що зараз сформовано два переговорні напрямки щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

"Перший — формат Україна-Росія-Захід. Тобто Порошенко-Сурков-Волкер. Саме тут виникла ідея з введення миротворців. Другий — так званий "план Віктора Медведчука". І його прямі контакти з Путіним. Це альтернативна версія Мінських домовленостей. Врегулювання конфлікту через ухвалення ряду політичних норм. Наприклад, про амністію, децентралізацію, особливий статус ОРДЛО та врешті проведення виборів на цих територіях. Дивно, що ці сюжети існують паралельно і Україна підтримує їх однаково"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський ревізор приїхав - влада імітує боротьбу з корупцією - експерт

За словами політолога, представник США привіз певний пакет пропозицій та ідей, як можна вплинути на Росію. І їх треба було узгодити з українською стороною. А потім доносити Суркову.

"Ще один факт - прийнятий закон про повернення Донбасу. Його сприймають по-різному і в Україні, і на Заході. Говорять, що він означає відмову України від Мінська. Захід через Курта Волкера цікавиться, чи не змінилася українська позиція стосовно цих угод.
Ніякого зрушення в українсько-російському конфлікті поки що не буде. Проривних рішень чекати не варто" - додає Петро Олещук.

Президент України Петро Порошенко 23 січня в Києві зустрівся зі спеціальним представником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером.
Петро Порошенко та Курт Волкер відзначили звільнення українських заручників наприкінці минулого року та важливість завершення цього процесу. Обговорили ухвалений закон про повернення окупованих територій. Знову нагадали, що війну на Донбасі треба завершувати мирним, політико-дипломатичним шляхом.
Після зустрічі з Петром Порошенком Курт Волкер поїде на переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Відбудуться вони в Дубаї 26 січня.

Зараз ви читаєте новину «Представник США узгодив з Порошенком важелі впливу на РФ — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі