понеділок, 08 жовтня 2018 20:11

Після розкритої фальсифікації в матеріалах ГПУ проти Вілкула регламентний комітет відклав публікацію свого рішення

Після розкритої фальсифікації в матеріалах ГПУ проти Вілкула регламентний комітет відклав публікацію свого рішення
Свідчення проти Вілкула давали під тиском. Фото: ТСН

Під час розгляду регламентним комітетом ВР повторного подання генпрокурора на зняття недоторканності з народного депутата Олександра Вілкула з'ясувалося, що свідки давали свідчення проти Вілкула під тиском.

70-річного Вадима Кобиляцького без рішення суду прокуратура помістила в грудні 2017 року в неопалювальну камеру і вимагала дати неправдиві свідчення проти Вілкула. Але навіть в цих умовах Кобиляцький не погодився обмовити нардепа. Він підписав компроміс, запропонований прокуратурою, що йому нібито дзвонили з приймальні облдержадміністрації.

Про це Кобиляцький заявив прямо під час засідання регламентного комітету.

Адвокат Олексій Баганець звинуватив Генеральну прокуратуру в штучному створенні доказів і фальсифікації матеріалів досудового розслідування для притягнення завідомо невинної особи - народного депутата Олександра Вілкула - до кримінальної відповідальності.

Зокрема, Олексій Баганець заявив, що показання свідка Кобиляцького, на яких базується обвинувачення, "були отримані шляхом застосування недозволених методів слідства і порушення його конституційних прав на свободу та особисту недоторканність".

Також на комітеті Вілкул надав докази - рішення Нікопольського суду, у відповідність з яким велося незаконне прослуховування мобільного телефону Вілкула, незважаючи на те, що він є народним депутатом і у нього депутатська недоторканність.

Крім того, Вілкул надав членам комітету офіційний документ - рішення Верховної Ради 1999 року про виділення Орджонікідзевському гірничо-збагачувальному комбінату (ГЗК) землі державної власності в оренду. Нагадаємо, що прокуратура пред'явила фальсифіковані звинувачення Вілкулу про те, що він нібито в 2011 році незаконно передав цю землю в оренду. Таким чином, виявилося, що за більше ніж за 10 років до того, як Вілкул став губернатором Дніпропетровської області, рішення про виділення землі в оренду було прийняте парламентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після Вілкула ГПУ може прийти за депутатом із будь-якої фракції - експерт

Більш того, в 2016 році Міністерство юстиції підтвердило правильність оренди ГЗК землі, яка продовжує залишатися в державній власності.

При розгляді матеріалів ГПУ Вілкул надав підтвердження, що звинувачення силовиків ґрунтуються на законах, які припинили свою дію ще в 2001 році.

На підставі нововиявлених фактів регламентний комітет на 2 дні відклав публікацію свого рішення до отримання офіційних роз'яснень від Генеральної прокуратури.

"Навіть від початку негативно проти мене налаштованим членам комітету від інших політичних партій стало ясно, що справу на 100% сфальсифіковано. Немає не те що складу, немає події злочину. Всі ці звинувачення - це спроба влади руками генпрокуратури, як інструменту, усунути політичного опонента, який не хоче домовлятися і танцювати під їхню дудку на виборах", - підкреслив Вілкул.

Свідок заявив, що погодився на умови силовиків і підписав підготовлені прокурором фальшиві звинувачення на Вілкула після того, як був без суду поміщений у в'язницю в грудні в неопалювальну камеру.

Зараз ви читаєте новину «Після розкритої фальсифікації в матеріалах ГПУ проти Вілкула регламентний комітет відклав публікацію свого рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі