понеділок, 09 лютого 2015 11:23

Порошенко не погодиться на автономію Донбасу — політолог

Порошенко не погодиться на автономію Донбасу — політолог
Фото: zn.ua

Президент Порошенко не буде відходити від вересневих мінських домовленостей, інакше він зіткнеться із потужною критикою. Про це Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук, коментуючи переговори між президентом України та західними лідерами щодо вироблення мирного плану на Донбасі.

На думку експерта, Порошенко може погодитися на розширення демілітаризованої зони. "Вона може становити до 70 кілометрів. Але де факто імплементація цієї норми залежатиме від багатьох чинників. Зокрема, це можливо за обопільної згоди і за обопільного виконання.

Під час мінських домовленостей також обговорювалися ідеї щодо вільної економічної зони на території Донбасу. Закріплення можливостей для співробітництва і взаємодії з Росією. На це президент може також погодитися", - вважає політолог.

Проте, на його думку, Порошенко не погодиться на автономію регіону чи федералізацію.

"Порошенко не піде на створення автономії чи федералізацію. Бо це викличе бурхливу реакцію у суспільстві. Думаю, будуть якісь пропозиції у плані закріплення місцевого самоврядування, проведення місцевих виборів, формування муніципальних органів, зокрема міліції, судів, що раніше вже було прописане у мінських домовленостях", - зазначає Олещук.

Щодо розмежування, то на думку політолога, воно закріпиться за нинішньою лінією фронту.

"Насправді це лінія символічної боротьби, а не реальної. Тому що володіння кількома населеними пунктами принципово ситуацію не змінює. Для Росії лінія розмежування не відіграє великої ролі. Проте для неї важливо показати своє просування, перемогу. Тому ця боротьба буде вестися. В кінцевому результаті, якщо щось буде підписано, то формулювання будуть настільки двозначні, що їх можна буде трактувати по різному. І де факто закріпиться та лінія фронту, яка є на даний момент", - каже експерт.

Олещук також вважає, що зупинити ескалацію конфлікту наразі дуже важко.

"Шанси оцінюю менше, як 50 відсотків, навіть не більше 30 - каже він. - Бо цього не хоче Росія. Путін постійно поновлює бойові дії, щоб відволікати населення окупованих територій від внутрішньої соціальної нестабільності".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не погодиться на автономію Донбасу — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі