неділя, 14 квітня 2019 15:15

Порошенко ініціює ліквідацію посад голів ОДА

Автор: Роман Романюк
 

Після другого туру виборів президента Петро Порошенко внесе до Верховної Ради ініціативу про зміни до Конституції щодо ліквідації посад голів облдержадміністрацій.

Про це він повідомив під час дебатів на НСК "Олімпійський".

"Відразу після президентських виборів я буду ініціювати зміни до Конституції, де посади голів обласних державних адміністрацій будуть ліквідовані. Це є продовження реформи децентралізації. Будуть префекти з більшими і меншими функціями. Виконавча влада передається громадам. А контрольні функції, у тому числі контроль суверенітету і територіальної цілісності держави, залишається у префекті", - сказав Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман озвучив рамки завершення децентралізації

Децентралізація полягає в тому, що скасовується районний поділ України. Замість кількох десятків районів в області передбачається створення 4-6 повітів. При цьому межі областей змінювати не планують. Вся Україна може бути поділена на 120-130 повітів.

Нижча від повіту адміністративна одиниця – громада – становить собою об'єднання низки сіл, селищ або міст. Саме на її рівень передали значну функцію колишніх районних центрів із надання послуг населенню. Концепція полягає в об'єднанні сіл у крупні громади, щоб передати таким утворенням широку фінансову та управлінську автономію.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко ініціює ліквідацію посад голів ОДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі