середа, 15 листопада 2017 17:58

Поляки вважають, що їм нічого не загрожує - В'ятрович

Поляки вважають, що їм нічого не загрожує - В'ятрович
Польща зіпсувала стосунки фактично з усіма сусідніми державами й у Європейському Союзі.

Польща тривалий час живе під захистом НАТО, тому не відчуває загроз.

Про це розповів директор Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович в інтерв'ю журналу "Країна".

"Україна існує на порозі великої імперії, яка намагається її знищити. І стримує її вже кілька років, стікає кров'ю. Це сприяє дорослішанню й відчуттю відповідальності.

Відчуття надмірної безпеки перетворює поляків певною мірою на дітей.

Польща тривалий час живе в комфортних умовах. Під захистом НАТО і Європейського Союзу. Вважає, що їй нічого не загрожує. В польському суспільстві зменшується ступінь критичного сприйняття інформації", - розповідає історик.

У Польщі за 26 років виросло покоління, яке впевнене, що держава їх завжди захистить, наголосив він.

"В Україні у 2001 році були масштабні акції протесту "Україна без Кучми", в 2004-му Помаранчева революція, у 2013-му – Євромайдан. По суті, за ті 25 років у кожному поколінні маємо верству людей, які ставали на революційну боротьбу, брали на себе політичну відповідальність, відмовлялися від особистих преференцій.

Натомість у Польщі за 26 років виросло покоління, яке впевнене, що держава його завжди захистить і їй можна довіряти. І прихід до влади партії "Право і справедливість" показав інфантильність польського суспільства. Воно виявилося не готовим до швидкого скорочення демократичних прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович розповів, що українців об'єднує з поляками

Польща зіпсувала стосунки фактично з усіма сусідніми державами й у Європейському Союзі. Тому заяви Ващиковського й Качинського, що не пустять Україну в Європу - смішні. Називають себе євроскептиками і раптом хочуть грати роль євровахтерів, які вирішуватимуть, кому вступати до Євросоюзу", - зауважує В'ятрович.

Велике інтерв'ю з істориком Володимиром В'ятровичем читайте в наступному числі журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Поляки вважають, що їм нічого не загрожує - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі