понеділок, 14 жовтня 2013 10:10

"Погроза страшніше виконання" — експерт про заяву Азарова

"Погроза страшніше виконання" — експерт про заяву Азарова
Микола Азаров. Фото: korrespondent.net

Коли Україна не має міцного тилу, заяви прем'єра Миколи Азарова про можливу відмову від російського газу нагадують авантюру.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

За його словами, до того, аби так чинити, потрібно роками готуватися та розвивати інфраструктуру.

"В даному випадку погроза страшніше виконання. Така риторика є наслідком багаторічної багатовекторності політичного керівництва країни, яке слідує народній мудрості: "Розумне теля дві матки ссе". Воно завжди намагалося балансувати між Росією та Заходом, маючи зиски з обох сторін. В цьому випадку, заручившись більш-менш зрозумілою підтримкою з боку Євросоюзу, Азаров наважився на жорсткий тон розмови з росіянами. Але не все так просто. Якщо найближчим часом відмовитися від російського газу, то в першу чергу погано буде не прем'єру, а мільйонам простих українців, для яких це обернеться втратою робочих місць та подорожчанням комунальних послуг", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія мстить Литві за підтримку євроінтеграції України - експерт

Політолог пояснив, що поки Україна буде не в змозі відмовитися від російського газу, тому сторони будуть приречені домовлятися.

"В плані енергетичної незалежності країни бачимо незрозумілі напівкроки, які час від часу нагадують авантюру, як то із LNG-терміналом імені Владислава Каськіва (голови Держінвестпроекту — ред.) Як його будувати, якщо досі не зрозуміло, як Туреччина буде пропускати через Босфор танкери із скрапленим газом? До речі, вона такої згоди не давала і, судячи з усього, не дасть", - наголосив він.

Золотарьов вважає, що Росія реагуватиме на таку риторику українського керівництва держави заявами радника президента Росії Сергія Глазьєва про те, що Україна отримає візовий режим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українця звинувачують у нападі з ножем на віце-консула Росії в Панамі

"Ще можуть сказати: Якщо будете щось робити, потягнемо до суду. Можливість того, що так станеться, досить серйозна. Пам'ятаючи, як вдало захищали інтереси в Стокгольмі, надії на позитивний висновок для України не багато. Зараз у Росії  значно сильніші позиції, не зважаючи на те, що вона програла серпневу інформаційну війну. Однак у них є певний запас економічної міцності, на відміну від України", - додав експерт.

Нагадаємо, у вівторок 15 жовтня у Калузі заплановано зустріч прем'єр-міністра України з головою уряду РФ Дмитром Медведєвим віч-на-віч та у широкому форматі. Глави урядів проведуть десяте засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії, за результатами якого підпишуть підсумковий протокол.

Зараз ви читаєте новину «"Погроза страшніше виконання" — експерт про заяву Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі