вівторок, 26 квітня 2011 08:32

Ніхто не може бути впевненим у безпечному завтрашньому дні - Янукович

Ніхто не може бути впевненим у безпечному завтрашньому дні - Янукович

Сьогодні ніхто і ніде не може бути впевненим у безпечному завтрашньому дні. І події на японській АЕС "Фукусіма-1" лише підтвердили цю гірку правду життя.

Як повідомили у прес-службі глави держави, про це йдеться у зверненні президента України Віктора Януковича до дня Чорнобильської трагедії.

Зокрема, Янукович зазначив, що вже чверть століття в Україні та світі "існує зловісний вимір часу: до і після Чорнобиля".

"До 26 квітня 1986 року світ мав ілюзію власної безпеки... Сьогодні усі ми вшановуємо пам'ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Згадаємо пожежників, міліціонерів, військових, авіаторів, енергетиків..." - сказав президент.

Водночас, він зауважив, що йому "боляче від того, що держава не може гідно віддячити" ліквідаторам аварії за їхню звитягу.

"Але, повірте, ми робимо все можливе, аби полегшити і покращити ваше життя. Україна, як ніхто, доклалася до того, щоб Чорнобиль перестав бути для світу фактором страху та нестабільності. Ми заплатили за спокій планети життями і здоров'ям тисяч співвітчизників. Ми витратили на ліквідацію наслідків катастрофи десятки мільярдів бюджетних гривень. Ми вивели діючі потужності Чорнобильської АЕС з експлуатації і цим виявили світу добру волю", - наголосив Янукович.

За його словами, Україні треба зводити нове укриття над зруйнованим реактором, будувати сховище для відпрацьованого ядерного палива, проводити дезактивацію забруднених територій.

"Тільки виконавши ці та інші заходи, ЧАЕС стане екологічно безпечною системою.. На жаль, Україна довгий час залишалася практично сам на сам із Чорнобильською бідою. На щастя, сьогодні ми не самі", - підсумував глава держави.

Нагадаємо, у квітні в Україні було проведено міжнародну донорську конференцію і сформовано Чорнобильський фонд розміром близько 550 мільйонів євро. Надані Україні гарантії дозволяють збудувати безпечне укриття над четвертим реактором до 2015 року.

Сьогодні в Україні відзначається 25-та річниця катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка сталась 26 квітня 1986 року.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто не може бути впевненим у безпечному завтрашньому дні - Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі