неділя, 22 грудня 2013 18:02

"Не спеши ты нас хоронить" – Майдан відстояв місяць
6

В Україні з 21 листопада тривають акції протесту. Людей обурило рішення уряду про призупинення підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. В Києві на Майдані Незалежності відбувається наймасовіша безстрокова акція. Gazeta.ua пропонує підбірку подій та акцій, які відбулись з 16 по 22 грудня.

16 грудня

Депутат Ганна Герман повідомляє, що фракція Партії регіонів вимагає від прем'єра Миколи Азарова змінити склад уряду на 90%. В свою чергу, лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок розповів, що активісти Майдану отримують масові виклики на допити до прокуратури, СБУ та МВС.

Водночас, КМДА вимагає через суд звільнення центральної частини міста на вулицях і тротуарах. Відповідну повістку до Печерського суду Києва отримав київський осередок партії Батьківщина.

У Генпрокуратурі не знайшли доказів, що підтверджують причетність секретаря РНБО Андрія Клюєва до силового розгону Майдану 30 листопада.

17 грудня

Близько двохсот активістів Євромайдану пікетували Бориспільську трасу, якою президент України Віктор Янукович їхав до аеропорту "Бориспіль" для відбуття до Москви.

Там, він із президентом Володимиром Путіним досягли домовленості про зниження вартості російського газу для України до 268,5 доларів, а також про придбання Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту українських суверенних євробондів на 15 млрд доларів.

Пізніше, близько тисячі мітингувальників з Майдану в Києві вирушили на пікет на вулицю Різницьку з вимогою покарати секретаря РНБО Андрія Клюєва,

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

Також, кілька сотень мітингувальників прийшли до будівлі "Українського бізнес банку" за адресою Гайцана, 2. Тут, за інформацією народних депутатів від ВО "Свобода" Едуарда Леонова та Ігоря Мірошниченка, які були разом з майданівцями, розташований офіс старшого сина президента – Олександра Януковича.

/media/video/533416/1_533416.mp4

18 грудня

У Києві близько 20 активістів разом із співачкою Русланою біля представництва Європейського союзу в Україні запускали синьо-жовті кульки на підтримку євроінтеграції. Вони закликали представників ЄС дотримуватися своїх зобов'язань з лібералізації візового режиму.

/media/video/533416/2_533416.mp4

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко заявляє про доцільність запровадження демократичною світовою спільнотою персональних санкцій стосовно представників оточення президента Віктора Януковича.

Ввечері лідер УДАРу Віталій Кличко закликав учасників акції на майдані Незалежності в Києві не розходитися, набратися терпіння і боротися, бо перемога не може бути швидкою.

19 грудня

Печерский райсуд визнав винним 27-річного Олега Матяша у нападі на правоохоронця під час сутичок під Кабміном 24 листопада.  Хлопцю дали 3 роки умовно.

Президент Віктор Янукович повідомив, що категорично проти того, щоб в Україну приїздили іноземні політики і "вчили нас жити". Також він наголосив, що Україна опинилась у кризі через газовий контракт, кредити МВФ та позицію Росії. Окрім того, президент запевнив українців, що ніхто не втручається в дії слідчих у розслідуванні розгону Майдану 30 листопада. Президент також розповів, що у день штурму його адміністрації "був на виїзді": "Я повертався, і в мене працював приймач. І там була пісня "Фристайл" "Не спеши ты нас хоронить" (насправді - це гурт "Чайф" – ред.). А хтось поспішив. І дуже переоцінили свої можливості".

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Андрій Клюєв вважає, що, за умови поглиблення політичної кризи, Україна може втратити цілісність.

Верховна Рада проголосувала за звільнення від кримінального переслідування учасників масових акцій. За законопроект опозиції проголосували 339 депутатів.

 

У четвер на Банковій в комітетах Верховної Ради "відзнаками", "грамотами", "подяками" нагороджували силовиків. За словами Валерія Димова,який оприлюднив цю інформацію, заохочення працівники спецпідрозділу міліції отримали нібито за розгін мирних демонстрацій.

Учасники акції на підтримку дій влади - прихильники Партії регіонів - прийшли до Майдану Незалежності, щоб привітати співвітчизників, мітингувальників проти дій влади, з Днем Святого Миколая.

20 грудня

Зранку шість автобусів з бійцями спецпідрозділів перекрили доступ до Майдану Незалежності з боку Європейської площі.

 

Пізніше опозиція реєструє постанову про створення ТСК щодо розслідування діяльності правоохоронних органів під час мирних акцій у Києві.

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, повідомив, що він, Олександр Турчинов та Олег Тягнибок фігурують у справі про державний заколот.

Генпрокурор Віктор Пшонка повідомив, що працівники спецпідрозділу "Беркут" "у відповідь на опір мітингувальників" перевищили застосування сили при розгоні акції на Майдані в ніч на 30 листопада. В свою чергу, перший віце-прем'єр Сергія Арбузов заперечив інформацію про можливі ротації в уряді.

Конституційна асамблея завершила підготовку концепції змін до Конституції. Про це заявив перший президент України, голова асамблеї Леонід Кравчук,

21 грудня

На барикаді, яка виходить на Європейську площу журналісти відкрили фотовиставку, присвячену Євромайдану. Проект "Майдан. Людський фактор" присвячений протестам і людям, які беруть у них участь.

/media/video/533416/3_533416.mp4

22 грудня

Відбулось чергове Народне віче, яке організували лідери опозиційних сил.

Народне віче на Євромайдані у Києві ухвалило резолюцію про створення загальнонаціональної організації Народне об'єднання "Майдан".

На голосування текст резолюції поставив Олександр Турчинов, виступаючи зі сцени.

До складу Ради народного об'єднання "Майдан" увійшли Арсен Аваков, Тарас Бойків, Олексій Гарань, Василь Гацько, Ігор Жданов, Андрій Іллєнко, Ірена Карпа, Сергій Квіт, В'ячеслав Кириленко, Ігор Коліушко, Віталій Кличко, Руслан Кошулинський, Іван Крулько, Руслана Лижичко, Ігор Луценко, Юрій Луценко, Марія Матіос, Андрій Мохник, Валерій Пацкан, Олег Осуховський, Сашко Положинський, Петро Порошенко, Віталій Портников, Сергій Рахманін, Єгор Соболєв, Сергій Соболєв, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Борис Тарасюк, Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Олег Тягнибок, Валерій Чалий, Віктор Чумак, Зорян Шкіряк, Єлизавета Щепетильникова, Арсеній Яценюк.

Співголовами ради новоствореного "Майдану" - Сергій Квіт, Руслана Лижичко, Віталій Кличко, Юрій Луценко, Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.

Список ради "Майдану" відкритий і буде збільшуватись, уточнив Турчинов.

Автор: Фото Оксани Коваленко
 

Автор: Фото Олександра Аронця
 

Автор: Фото прес-служби ВО Свобода
 

Зараз ви читаєте новину «"Не спеши ты нас хоронить" – Майдан відстояв місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

91

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі